Artikel

6 nopeaa vinkkiä lasten juoksuharjoitteluun

6 nopeaa vinkkiä lasten juoksuharjoitteluun

Tässä 6 vinkkiä fysioterapeutiltamme lasten juoksuharjoitteluun. Lue mm. oikeiden juoksukenkien valinnasta, juoksulenkkien suositelluista pituuksista ja juoksutapahtumiin osallistumisesta.

 

Juoksemisen on oltava hauskaa

Lapset pitävät liikkumisesta, kunhan se on hauskaa. Aikuisen on siis osattava tehdä juoksuharjoittelusta lapselle leikkiä. Älä ikinä painosta lasta juoksemaan vasten hänen tahtoaan, sillä tämä voi johtaa siihen, että lapsi alkaa suhtautua kielteisesti fyysiseen aktiivisuuteen. Tällä voi olla vaikutusta liikkumiseen myös myöhemmin elämässä. Juoksuhalun on lähdettävä lapsesta itsestään (koska se on hauskaa). Älä yritä myöskään käyttää houkuttimena jäätelöä tai muita “palkintsemistapoja”.

 

Ole luova ja muuntele lenkkien sisältöä

Lapset ovat luonnostaan spontaaneja ja leikkisiä, ja juoksu voi helposti tuntua yksitoikkoiselta ja tylsältä, jos se tapahtuu vanhemman ehdoilla. Jos haluat herättää lapsen kiinnostuksen juoksua kohtaan, sinun on oltava luova ja muunneltava lenkkien sisältöä.

Leiki esim. hippaa, juokse metsässä ja liiku maastossa perinteisten polkujen ulkopuolella tehdäksesi lenkeistä hauskoja ja haastavia. Hyppikää kantojen yli, pujotelkaa puiden välistä ja anna lapsen välillä päättää käännyttekö seuraavan kerran oikealle vai vasemmalle. Mitä enemmän vaihtelua, sitä suuremmalla todennäköisyydellä lapsesi haluaa lähteä lenkille myös seuraavalla kerralla.

 

Juokse lasten ehdoilla

Vanhemmat, jotka ovat yrittäneet juosta lastensa kanssa ovat saattaneet turhautua lapsen puutteellisesta kyvystä säännöstellä voimiaan. Lapset juoksevat usein nopeita pyrähdyksiä ja pysähtyvät niiden välillä kokonaan. Lapset liikkuvat samalla tavalla koulun pihalla tai jalkapallokentällä. Tämä on täysin luonnollista eikä lapsen luontaista liikkumistapaa tule pyrkiä muuttamaan. Lapset oppivat kyllä itse hienosäätämään juoksutapaansa ajan kanssa. 

Lasten juoksutapa eroaa yleensä huomattavasti aikuisten suosimasta monotonisesta ja tasatahtisesta juoksutyylistä. Turhautumisen sijaan aikuisen olisi pystyttävä inspiroitumaan lasten intervallityyppisestä juoksutavasta ja nauttimaan lyhyistä, nopeista ja vaihtelevista juoksumatkoista pitkien, hitaiden ja yksitoikkoisten lenkkien sijaan.

 

 

 

Lasten juoksukenkien valinta

Lapset ovat luonnollisia juoksijoita ja he ovat tottuneet juoksemaan kaikenlaisilla kengillä kumisaappaista sisätossuihin. Takaat lapsellesi kuitenkin parhaan mahdollisen juoksukokemuksen valitsemalla oikeanlaiset jalkineet, jotka eivät hierrä tai rajoita liikkumista.

Lasten juoksukenkiä valittaessa on varmistettava, että kengät ovat kevyet ja joustavat, sillä lapsen jalkojen on voitava liikkua niissä mahdollisimman vapaasti. Erityisiä juoksukenkiä ei kannata hankkia, mikäli lapsi juoksee vain harvoin tai hän on osallistumassa vain yksittäiseen juoksutapahtumaan. Oikeiden juoksukenkien ostaminen voi olla aiheellista, jos lapsi juoksee jonkin verran tätä enemmän, sillä tavalliset vapaa-ajan/urheilukengät ovat kestävyydeltään paljon huonompia ja kuluvat siten juoksukenkiä huomattavasti nopeammin.

Isommille lapsille kannattaa yleisesti ottaen hankkia ”neutraaleja” juoksukenkiä, jotka eivät anna jalalle erityisen paljon lisätukea. Lapsen keholla on loistava sopeutumiskyky, ja mikäli lapsella ei ole vakavia virheasentoja, on tämän keholle annettava mahdollisuus liikkua mahdollisimman luonnollisesti. Erittäin voimakasta tukea antavissa juoksukengissä jalka ja sääri eivät joudu tekemään yhtä paljon töitä kehon stabilisoimiseksi juoksun aikana. Jalan ja säären vahvuus ja kestävyys eivät tällöin pääse kehittymään asianmukaisella tavalla.

 

Osta lasten juoksukengät täältä

 

Kuinka pitkälle lapsi voi juosta?

Maratonin juokseminen on terveen aikuisen suorituskyvyn ylärajoilla, eikä sitä luonnollisestikaan pidetä terveellisenä lapsille. Käytännössä kaikilla maratoneilla on nykyisin 16-18 vuoden alaikäraja.

On hyvin vaikeaa asettaa selkeää rajaa sille, kuinka pitkälle lapsi voi juosta, sillä aihetta ei ole tutkittu erityisen paljon. Lapsi voi periaatteessa hyvin juosta pitkiä matkoja, kunhan se tapahtuu hänen omasta tahdostaan ja omaa kehoa kuunnellen! Missään tieteellisissä tutkimuksissa ei ole todettu, että pitkiä juoksulenkkejä juokseville lapsille olisi siitä pidemmän päälle haittaa.

The International Association of Athletics Federations (IAAF) on antanut seuraavan ohjeistuksen lasten yhdellä harjoituskerralla juostavista maksimimatkoista:

Alle 9 vuotta: Maksimietäisyys: 3 km
9-11 vuotta: Maksimietäisyys: 5 km
12-14 vuotta: Maksimietäisyys: 10 km
15-16 vuotta: Maksimietäisyys: Puolimaraton (21.1 km)
17 vuotta: Maksimietäisyys: 30 km
18 vuotta: Maksimietäisyys: Maraton (42.2 km)

 

 

 

Osallistu lasten juoksutapahtumiin

Tarjoa lapsellesi hauska juoksuelämys, ja osallistukaa lasten omaan juoksutapahtumaan. Monet lasten juoksutapahtumista järjestetään perhetapahtumina, joihin koko perhe voi osallistua. Suuri osa lasten tapahtumista järjestetään lisäksi aikuisten suurempien juoksutapahtumien yhteydessä, joten niihin on mielekästä osallistua koko perheen voimin.

Juoksutapahtumiin osallistuminen vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta. Suuren ryhmän mukana juoksemisessa ja mitalin saamisessa kaulaansa maaliviivan ylittämisen jälkeen on jotain erityistä.

Isommat lapset voivat hyvin osallistua myös kilpailuihin, kunhan motivaatio voittamiseen kumpuaa sisältäpäin eikä ulkoisen paineen sanelemana. Pienempien lasten kohdalla kilpailunäkökulmaa ei saisi korostaa. Kyse on oltava pelkästään hauskan pitämisestä sekä viihtymisestä ystävien ja perheen kanssa.

 

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.