Artikel

Kipeytyneet jalat? Valitse kompressiotuetut juoksusukat

Kipeytyneet jalat? Valitse kompressiotuetut juoksusukat

Kärsitkö väsyneistä ja kipeistä jaloista juoksulenkin aikana ja sen jälkeen? Jalkoja tukevista kompressiosukista voi siinä tapauksessa olla apua.

Tässä artikkelissa fysioterapeuttimme Jesper Petersen vertailee kahta markkinoiden parasta juoksusukkaa tässä kategoriassa:
CEP Dynamic+ Short Sock ja Plussock Running Stimulation Sock.

 

Millainen on hyvä juoksusukka?

Useimpien mielestä juoksusukka on hyvä, kun sitä ei tunne päällä. Olen täysin samaa mieltä, mutta monet eivät tule ajatelleeksi, että sukka voi myös aktiivisesti vaikuttaa juoksemiseesi. 

CEP Dynamic+ Short Sock - ja Plussock Running Stimulation Sock -sukat ovat mielestäni kahdet parhaimmista funktionaaliseen kategoriaan kuuluvista juoksusukista. Nämä sukat tekevät paljon muutakin kuin vain antavat sinulle juoksurauhan. 

 

(Vasemmalla: CEP Dynamic+ Short Sock. Oikealla: Plussock Running Stimulation Sock)

 

Plussock Running Stimulation Sock

Plussock Running Stimulation Sock on tanskalaisvalmisteinen juoksusukka, jonka suunnittelusta on vastannut fysioterapeutti ja professori Henning Langberg. Hän on tutkinut vuosia jalan ja akillesjänteen toimintoja ja kehittänyt tietojensa pohjalta sukan, jonka tarkoituksena on lieventää jalkakaaren ja etujalan alueiden juoksemisesta johtuvia kiputiloja. Tämä tapahtuu käyttämällä tarkasti määriteltyä kompressiota ja tukea.

Jalkakaaren tuki

Sukassa on kaksi joustavaa nauhaa, jotka yhdessä muodostavat “+”-osion jalkakaaren alle. “Plussa” antaa loistavaa tukea jalkakaarelle ja takaa napakan tuntuman, joka auttaa pitämään jalan suhteellisen neutraalissa asennossa vähentäen samalla jalan kipeytymistä. Sukka tuntuu erittäin mukavalta jalassa, koska se suorastaan nuolee ihoa – ilman liikaa kiristyksen tunnetta. 

Stimuloiva pelotti päkiässä

Sukan päkiään on ommeltu stimuloiva “pelotti” alueelle, jossa levinnyt päkiä yleensä ilmenee. Pelotti ei ole tarpeeksi paksu pitämään päkiän keskikohtaa “koholla”, mutta sen ideana onkin lähettää aivoille viesti jakaa jalkoihin kohdistuva paine muille alueille kuin päkiän keskikohtaan. 

Pelotti tuntuu selvästi jalan alla ilman kenkiä. Mutta kun juoksukengät ovat jalassa, ei sitä tunne lähes ollenkaan – ja juostessa sen olemassaoloa ei tule edes ajatelleeksi. 

Muita toimintoja

Plussockin juoksusukassa on myös akillestuki, ja sukka on valmistettu hengittävästä ja antibakteerisesta materiaalista. Materiaali pitää ihon kuivana ja ehkäisee bakteeri- ja sienikasvustoja.

Allround-juoksusukka KAIKILLE

Plussock-sukkaa ei ole tarkoitettu ainoastaan kipeistä jaloista kärsiville - se on myös yksinkertaisesti loistava allround-juoksusukka, joka istuu juuri niin kuin pitää. Sukka lisää mukavuuden tunnetta ja istuu erittäin hyvin ilman kupruja ja hiertämistä. Se on myös yllättävän helppo pukea jalkaan muihin kompressio-juoksusukkiin verrattuna.

Lue myös asiakkaidemme äärimmäisen positiiviset arvostelut sukasta – näet arvostelut alla olevan linkin takaa löytyvän tuotesivun alareunasta.

 

Osta Plussock-sukat täältä

 

(Vasemmalla: CEP Dynamic+ Short Sock. Oikealla: Plussock Running Stimulation Sock)

 

CEP Dynamic+ Short Sock

CEP on tunnettu markkinoiden parhaista, pitkistä kompressiosukista. Testaamani sukka on lyhyt versio, joka on pitkävartisten sisarustensa tavoin täydellisen anatomisesti muotoiltu, ja jossa on tarkkaan valitut tuki- ja kompressioalueet. 

Hyvät turvonneille jaloille

Dynamic+ Short Sock - on juoksusukka, joka sopii turvonneista jaloista kärsiville juoksijoille. Sukka antaa napakan kompression koko jalan alueelle ja vähentää siksi nesteenkertymisen riskiä jaloissa.

Jalkakaaren ja akillesjänteen tuki

Plussockin tavoin CEP Dynamic+ Short Sock -sukassa on erityisen paksu kompressio-osio jalkakaaren kohdalla. Sukka liimautuu miellyttävästi jalkapohjaa vasten ja auttaa tasapainottamaan jalkakaarta juoksun aikana. Oma tuntemukseni on tosin, ettei tuki ole aivan yhtä tehokas kuin Plussock-sukassa. Sen sijaan CEP tukee ja suojaa akillesjännettä tehokkaasti ja ulottuu myös korkeammalle nilkan yläpuolelle. Jos ongelmanasi siis on akillesjänne, on Dynamic+ varma valinta. CEP on tosin kehittänyt sukkamalleja, jotka tukevat akillesjännettä ja nilkkaa vieläkin enemmän. Löydät ne täältä.

Sukan rakenne

Sukan alapinta on valmistettu materiaalista, joka on kaksi kertaa päällisosaa paksumpi. Tämä tekee koko astumispinnasta pehmeän ja miellyttävän, ja saa sukat tuntumaan laadukkaammilta ja mukavilta. Sukan päällisosa on ohut ja hengittävä, ja jalan etuosassa on ilmankiertokanavia, jotka lisäävät hengittävyyttä. Materiaali on Plussock-sukan tapaan antibakteerista ja erittäin hyvin kosteutta siirtävää. 

Suvereenia laatua kaikille juoksijoille 

Sukan loistava istuvuus, kosteudensiirto ja erityiset, tukevat ominaisuudet tekevät sukasta varman valinnan, joka sopii kaikentyyppisille juoksijoille - oli sinulla sitten ongelmia tai ei. Jos saat juostessa rakkoja jalkoihisi, se ei ole ainakaan näiden sukkien vika.  

 

Osta CEP Short Sock -sukat täältä

 

(Vasemmalla: CEP Dynamic+ Short Sock. Oikealla: Plussock Running Stimulation Sock)

 

Arvostelijana Jesper Petersen, fysioterapeutti ja juoksuasiantuntija, juoksukauppa.fi. 

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.