Artikel

Testissä Oakley PRIZM TRAIL -aurinkolasit

Testissä Oakley PRIZM TRAIL -aurinkolasit

Kesä on jo aivan kulman takana, ja tulevina kuukausina päästään toivon mukaan urheilemaan aurinkoisessa säässä – joko koto-Suomessa tai etelän auringon alla. Hyvät urheilulasit tulevat kesällä tarpeeseen. Lasit suojaavat silmiä auringon vaarallisilta UV-säteiltä sekä siristelyn aiheuttamalta päänsäryltä ja väsymykseltä. 

Olemme testanneet Oakleyn uusien PRIZM-aurinkolasien TRAIL-versiota, joka on suunniteltu erityisesti polkujuoksuun ja maastopyöräilyyn. Olemme verranneet laseja edullisiin, standardimallisiin urheilulaseihin nähdäksemme, onko kalliiden urheilulasien hankkiminen kannattavaa, vai ajavatko edulliset parinkympin lasit saman asian.

 

Näin testasimme urheilulaseja

Testissä mukana olleita Oakley Radar EV Pitch PRIZM TRAIL -laseja ja YM:n standardimallisia urheilulaseja on testattu viimeisten viikkojen aikana vaihtelevilla juoksulenkeillä ja maastopyöräilyajossa metsässä. Vertailu ei ehkä ole reiluimmasta päästä, sillä lasien hintaero on pitkälti toista sataa euroa. Toisaalta on kiinnostava saada selville, mihin Oakley-lasien kallis hinta perustuu. Ovatko ne hintansa arvoiset? Haluan vastata näihin kysymykseen tässä testissä.

Olen valinnut tähän kyseiseen testiin Oakleyn RADAR EV PITCH -lasit PRIZM TRAIL -linssillä. Olisin voinut valita myös mitkä tahansa muut PRIZM TRAIL -linssillä varustetut Oakley-lasit, sillä eri mallien ominaisuudet ovat lähestulkoon samat. Mallien välillä voi olla pieniä istuvuuseroja, mutta muutoin kehysten designissa on vain kosmeettisia eroja. Lasien ominaisuudet määrittelee ensisijaisesti linssi.

Tutustu suureen Oakleyn urheilulasien valintaoppaaseemme täällä, jos haluat tietää, mitkä merkin laseista sopivat sinulle parhaiten.

Ylimpänä: YM:n standardimallisia urheilulaseja. Alimpana: Oakley Radar EV Pitch PRIZM TRAIL.

 

Suhteeni urheilulaseihin ennen testiä

Ennen testin tekemistä olin juossut aurinkolasien kanssa vain muutamia kertoja. Olen käyttänyt urheilulaseja lähes yksinomaan vain metsässä pyöräillessäni, ja näillä kerroilla lasien tehtävänä on lähinnä ollut estää hyönteisten, kuran ja muiden roskien joutumista silmiin…

Maastopyöräilyssä urheilulasien käyttö on välttämätöntä, sillä seuraukset voivat olla hengenvaarallisia, jos näkökyky menetetään roskan joutuessa silmään kovassa vauhdissa. Juostessa en ole kokenut laseille suurta tarvetta, mutta odotan jännityksellä, muuttaako tämä testi mielipidettäni.

 

SUrheilulasien istuvuus ja suojaus

Urheiluaurinkolaseja valittaessa on luonnollisesti tärkeä kiinnittää huomiota istuvuuteen. Lasien on tunnuttava mukavilta, sillä niitä on voitava pitää päässä pitkään. Niiden on lisäksi annettava hyvä suoja auringolta, suojattava silmiä vierasesineiltä ja taattava hyvä näkyvyys.

Molemmat aurinkolasit pysyvät hyvin paikallaan eivätkä ne hypi nenän päällä. Molemmat lasit antavat myös riittävän suojan auringolta, minkä ansiosta kasvot on mahdollista pitää rentoina eikä silmiä tarvitse siristellä matkan aikana.

Valitettavasti YM-lasien kaksi linssiä ovat suhteellisen pienet, ja riippumatta siitä, miten yritin lasit asettaa päähäni, pääsi auringonvalo muutaman kerran sisään linssien ulkopuolelta, mikä häiritsi ajoittain näkyvyyttä. Oakley-laseissa on yksi pitkä linssi, joka on huomattavasti suurempi kuin YM-lasien kaksi linssiä yhteensä. Oakley-linssi on sekä suuri että napakasti istuva. Se suojaa silmiä kaikista kulmista eikä päästä auringon säteitä ärsyttämään silmiä.

Kaikki Oakleyn linssit on tämän lisäksi testattu äärimmäisissä olosuhteissa “optimal impact protection” -ominaisuuden takaamiseksi. Tämä tarkoittaa, että lasi ei rikkoudu ja silmät pysyvät vahingoittumattomina, vaikka linsseihin osuisikin vierasesine kovalla voimalla.

YM-lasit suojaavat silmiä myös vierasesineiltä, kuten mudalta ja hyönteisiltä, mutta suoja ei ole välttämättä riittävä, jos matkan aikana päähän putoaa esim. kivi tai oksa.

  

Miten lasit vaikuttavat näkyvyyteen? 

Kuten sanottu, on Oakleyn PRIZM TRAIL -sarjan lasit suunniteltu erityisesti polkujuoksuun ja maastopyöräilyyn, ja niiden luvataan tarjoavan markkinoiden parhaat kontrastit juuri tässä nimenomaisessa käyttöympäristössä. Odotankin innolla, voiko eri lasien välillä huomata eroja käytössä.

 

YM-urheilulasit

YM:n lasit muuttavat useimpien muiden tavallisten aurinkolasien tavoin ympäristön tummemmaksi. Ne toimivat hyvin suorassa auringonvalossa, mutta varjoisessa metsässä näkökenttä muuttuu YM:n laseilla niin tummaksi, että polulla olevien kolojen, kivien ja juurien huomaaminen muuttuu vaikeaksi. Kun varjosta palataan takaisin auringonvaloon, silmillä kestää muutamia sekunteja tottua muuttuneeseen valoon, mutta tämän jälkeen lasit toimivat taas hyvin. 

YM:n laseissa erotan kaiken aikaa linssien kehykset, riippumatta siitä mihin suuntaan katson. Lasien leveä nenäkappale häiritsee erityisesti sivulle katsoessa, kun toisen silmän katse ylittää keskiviivan. En ole kiinnittänyt tähän aiemmin huomiota, mutta asia on alkanut ärsyttää minua kokeiltuani Oakleyn laseja, joissa näkökenttä on lähes täysin vapaa ja esteetön.

 

Oakley PRIZM TRAIL

Oakleyn PRIZM TRAIL -lasit eivät ainoastaan suojaa silmiäni auringolta. Ne myös parantavat näköäni. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta! Lasit ”valaisevat ympäristöä”, ja niiden avulla ympäristöstä erottaa kontrasteja ja yksityiskohtia paremmin kuin paljaalla silmällä. 

 

Ensireaktioni laseja kokeillessani oli: WOW!!


Oakleyn PRIZM-sarjan slogan on: ”See what you’ve been missing”. Lause pitää täysin paikkaansa. Näkyvyys on kristallinkirkas, ja ympäristön yksityiskohdat erottuvat aiempaa selkeämmin. Vihreä nurmi erottuu yhtäkkiä harmaanruskeasta maastosta, ja tuntuu siltä, kuin nurmesta voisi erottaa jokaisen korren erikseen. Ilman laseja vihreät, ruskeat ja harmaat värit sulautuvat enemmän toisiinsa, ja alustan eroja on vaikeampi huomata

Lasit vahvistavat kontrasteja ja saavat maaperän elämään tavalla, jota en ole koskaan aiemmin kokenut. En haluaisi enää riisua laseja, sillä maailma näyttää harmaalta ja lähes tylsältä ilman niitä.

Siinä missä YM:n standardilaseissa silmillä kesti tottua siirtymiin valoisasta pimeään, Oakley PRIZM TRAIL -laseilla siirtymiä metsän pimeydestä auringonvaloon tuskin huomaa. Siirtymä on moitteeton, ja näkö pysyy terävänä molemmissa ympäristöissä.

Olen varma siitä, että tarkemman näkyvyyden ansiosta pystyn tekemään nopeampia päätöksiä sen suhteen, mihin asetan jalkani polulla, tai miten suoriudun maastopyörälläni reitin teknisistä osioista. 

Jos auringonvalo on erittäin voimakas, ja liikut useimmiten osioilla, joilla on tuskin lainkaan varjoa, PRIZM TRAIL -lasit saattavat tuntua jopa liian kirkkailta. Tässä tapauksessa kannattaa kokeilla tummempaa PRIZM ROAD -mallia tai Iridium-sarjan laseja. Lue halutessasi lisää Oakleyn aurinkolasioppaasta täällä.

 

 

Voidaanko aurinkolasien eroja perustella hinnalla? 

Lyhyt vastaus on KYLLÄ

Oakley PRIZM TRAIL -lasit ovat odotettavasti huomattavasti paremmat urheilulasit kaikilla osa-alueilla. Ne itse asiassa ylittävät etukäteisodotukseni. Lasit ovat äärimmäisen laadukkaat ja antavat täyden vastineen rahoillesi: Markkinoiden parhaat kontrastit trail-ympäristöissä sekä tehokkaan suojan aurinkoa ja vierasesineitä vastaan – upeaa designia ja istuvuutta unohtamatta.

Oakleyn lasit ovat niin mahtavat, että aion käyttää niitä maastopyöräilyn lisäksi myös juostessani!

YM:n edulliset lasit täyttävät perustarpeesi, jos liikut metsässä vain muutaman kerran kesässä. Ne suojaavat auringolta, jolloin vältyt siristämiseltä, ja antavat suojan kevyiltä vierasesineiltä, kuten hyönteisiltä ja kuralta. Istuvuus voisi olla parempi, mutta sen kanssa tulee toimeen. Suurin heikkous on, että leveä nenäkappale häiritsee hieman näkyvyyttä. Se saa kaiken näyttämään tummemmalta, mikä ei ole toivottavaa varjoisissa ja hämärissä maastoissa liikuttaessa.

Jos juokset tai pyöräilet maastossa vähintään kerran viikossa, suo itsellesi Oakley PRIZM TRAIL -aurinkolasien hankkiminen. Näitä laseja voidaan käyttää vuoden ympäri (ei tosin lumisessa säässä), ne suojaavat tehokkaasti silmiä sekä auringolta että vierasesineiltä, ja takaavat selkeän ja kontrastien täyteisen näkyvyyden.

Markkinoilta löytyy varmasti muita aurinkolaseja yhtä hyvällä istuvuudella ja suojauksella, mutta en usko, että löydät kaupoista toisia laseja, jotka mahdollistavat yhtä kristallinkirkkaan ja kontrastien täyteisen näkyvyyden kuin Oakley PRIZM TRAIL -lasit... Minusta ne ovat täysin hintansa arvoiset!

 

Osta Oakley PRIZM TRAIL täältä

 

Testin on tehnyt Jesper Petersen, Juoksukauppa.fi

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.