Artikel

TESTI: Nike Air Zoom Pegasus 34 vs. Pegasus 33

TESTI: Nike Air Zoom Pegasus 34 vs. Pegasus 33

Niken nopeimman treenijuoksukengän uusin versio on juuri saapunut kauppoihin. Olemme testanneet uutta, Breaking2-projektista inspiraatiota saanutta Pegasus 34 -kenkää ja verranneet sitä Pegasus 33 -malliin.

 

Pegasus – Niken klassikko 

Pegasus on ollut yli kolmen vuosikymmenen ajan osa Niken juoksukenkävalikoimaa. Tämä neutraalille pronaatiolle suunniteltu legendaarinen kenkä on kokenut vuosien aikana merkittävän muodonmuutoksen. Sitä päivitetään jatkuvasti uusilla, innovatiivisilla ominaisuuksilla, joiden tarkoituksena on taata juoksijalle paras mahdollinen juoksukokemus.  

Pegasus 34 ei ole tässä suhteessa poikkeus, vaikka muutokset mallien 33 ja 34 välillä eivät olekaan aivan yhtä radikaaleja kuin aikanaan versioiden 32 ja 33 välillä. Pegasus 33 oli ja on loistava juoksukenkä, ja Nike onkin jatkokehittänyt monia tämän mallin hyviä ominaisuuksia ja tehnyt muutamia pieniä muutoksia, jotka minun mielestäni tekevät Pegasus 34 -mallista edeltäjäänsä paremman.

 

Katso värit Nike Pegasus 34 täällä

 

 

Inspiraatiota Niken Breaking2-projektista

 

 

Jos et ole aiemmin kuullut Niken Breaking2-projektista, niin kyseessä on lyhyesti sanottuna kunnianhimoinen projekti, jonka tarkoituksena on saada juoksijat alittamaan maagisen 2 tunnin aikarajan maratonilla. Projekti on ollut käynnissä usean vuoden ajan, ja se kulminoitui 6. toukokuuta 2017, kun kenialainen Eliud Kipchoge ylitti 2 tunnin rajan vain 26 sekunnilla erittäin ihanteellisissa olosuhteissa Italian Monzassa.

Nike on kehittänyt Breaking2-projektin yhteydessä tähän mennessä kaikkein äärimmäisimmän kisajuoksukengän nimeltä Nike Zoom Vaporfly 4%. Kengän luvataan parantavan juoksutehokkuutta jopa 4 prosentilla. Tämä tosin kostautuu kengän kestävyydessä, sillä sen on arvioitu kestävän juoksukäytön vain 100 km saakka. Nike Zoom Flyn kestävyys on siis huomattavasti heikompi kuin muiden keskivertojuoksukenkien.

Uusi Pegasus 34 on lanseerattu Breaking2-kengän ”harjoitteluversiona”. Se on yhtä kestävä ja iskuja vaimentava kuin klassinen treenikenkä, mutta kevyemmän painonsa ansiosta se on yksi markkinoiden nopeimmista päivittäiseen harjoitteluun tarkoitetuista kengistä. Siinä, missä kaksi race-mallia on suunniteltu eliittijuoksijoille ja superkuntoilijoille, on Pegasus 34 tarkoitettu kaikkien käyttöön sopivaksi all-round -juoksukengäksi.

 

 Vasemmalla: Nike Zoom Vaporfly 4%. Keskellä: Nike Zoom Fly. Oikealla: Nike Air Zoom Pegasus 34.

Ensivaikutelma Nike Air Zoom Pegasus 34 -kengästä

Ulkonäköasiat ovat subjektiivisia, mutta pidän itse erittäin paljon uuden Pegasus 34 -kengän designista – mielestäni se on markkinoiden upein juoksukenkä. Vaikka juoksukengät yleensä ostetaan niiden ominaisuuksien perusteella, ei upeasta ulkonäöstä voi olla haittaakaan, vai mitä?

Ulkonäön lisäksi kiinnitin ensimmäisenä huomiota siihen, kuinka herkältä ja nopealta kenkä tuntuu. Iskunvaimennus on huomattavasti kovempi kuin esim. pehmeässä ja miellyttävässä Nike Vomerossa.

Iskunvaimennuksen aste on makukysymys, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vaimennuksen taso on täydellinen Pegasus 34 -kengässä. Kenkä tuntuu jalassa samaan aikaan mukavalta ja äärimmäisen herkältä – se reagoi juuri oikealla kohdalla. Erittäin pehmeistä kengistä poiketen tässä mallissa ei ole paksua materiaalikerrosta, joka on saatava litistettyä ennen ponnistuksen alkuun pääsemistä. Pegasus 34 reagoi nopeasti, ja tunnen itseni todella nopeaksi niillä juostessani.

 

Vasemmalla: Nike Air Zoom Pegasus 33. Oikealla: Nike Air Zoom Pegasus 34.

Suurimmat muutokset Pegasus 33 - ja 34 -mallien välillä

Merkittävin päivitys Pegasus 33- ja 34 -kenkien välillä löytyy päällisestä, joka on uudessa versiossa pehmeämpi, laadukkaampi ja hengittävämpi kuin koskaan aiemmin. Päällinen on täysin saumaton, ja se on tehty uudesta, nopeasti kuivuvasta Flymesh-kevytkuidusta. Ilmanvaihtoreiät ovat suuremmat kuin Pegasus 33 -mallissa, mistä johtuen tämän vuoden versio onkin luultavasti hengittävin kenkä, jota olen koskaan kokeillut.

Niin sanotut Dynamic Flywire Cables -osiot, jotka Pegasus 33 -mallissa olivat näkyvissä sekä kengän sisä- että ulkosivulla, on piilotettu uudessa Pegasus 34 -kengässä päällisen kahden kerroksen väliin. Ne kulkevat jalkaholvin ja -pöydän ympärillä ja takaavat erinomaisen ja napakan istuvuuden. Tuntuu, että jalka pysyy turvallisesti paikallaan. Istuvuus on napakampi kuin monissa muissa juoksukengissä. Henkilökohtaisesti pidän tällaisesta istuvuudesta, mutta jos suosit väljempiä malleja, kannattaa tästä kengästä valita puoli numeroa isompi koko kuin tavallisesti.

Pegasus 34 on n. 8 grammaa edeltäjäänsä kevyempi ja painaa nyt vain 269 grammaa miesten koossa 42 ja 244 grammaa naisten koossa 39. Se on näin ollen yksi markkinoiden kevyimmistä harjoittelukengistä. Kevyt paino yhdistettynä hyvään iskunvaimennukseen tekee Pegasus 34 -mallista erityisen monipuolisen ja nopean treenikengän, joka sopii loistavasti niin lyhyille intervalleille kuin maratonille.

Pegasus 33 -kengässä nauhoilla oli taipumus löystyä itsestään. Tämän ongelman pitäisi nyt olla ratkaistu, sillä uudessa mallissa nauhat ovat täysin litteät, eikä minulla ole ainakaan alustavilla testilenkeilläni ollut minkäänlaisia ongelmia nauhojen kanssa.

 

 Vasemmalla: Nike Air Zoom Pegasus 34. Oikealla: Nike Air Zoom Pegasus 33.

Pegasus 34 - ja 33 -kenkien yhtäläisyydet

Uuden Pegasus 34 -kengän välipohja koostuu edeltäjänsä tavoin kantaan ja jalkaterään sijoitetuista Zoom Air -osioista sekä Cushlon ST -vaahtomuovista. Kantadroppi on edelleen 10 mm, ja ulkopohjat ovat molemmissa malleissa täysin identtiset. Tämä tarkoittaa sitä, että ponnistus tuntuu Pegasus 34 -mallissa aivan yhtä miellyttävältä ja herkältä kuin Pegasus 33 -kengässä. 

 

Yleisvaikutelma Nike Air Zoom Pegasus 34 -kengästä

Muutokset edellisen ja uusimman version välillä eivät ole mullistavia, mutta pienet parannukset päällisen istuvuudessa saavat Pegasus 34 -kengän kuitenkin tuntumaan jalassa Pegasus 33 -mallia paremmalta.  

Jos etsit herkästi reagoivaa treenikenkää, jota voidaan käyttää kaikilla etäisyyksillä, ei Nike Air Zoom Pegasus 34 ole hassumpi vaihtoehto – se on yksinkertaisesti vallan mainio juoksukenkä!

  

Testin on tehnyt Jesper Petersen, Juoksukauppa.fi

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.