Artikel

Arvio: Asics GT-2000 5 vs. Asics GEL-Kayano 23

Arvio: Asics GT-2000 5 vs. Asics GEL-Kayano 23

Tässä artikkelissa tarkastelemme Suomen myydyimpiin juoksukenkiin kuuluvia Asics GEL-Kayano - ja Asics GT-2000 -malleja, jotka on tarkoitettu kevyttä tai kohtalaista tukea tarvitseville juoksijoille. 

 

Jesper

Juoksukauppa.fi:n fysioterapeutti ja juoksuasiantuntija Jesper Petersen on mm. halkaissut kengät kahtia nähdäkseen, mitä ne sisältävät.

GT-2000 5 ja Kayano 23 ovat molemmat treenikenkiä, jotka kuuluvat stabiilien tai pronaatiotuettujen kenkien kategoriaan – nämä juoksukengät siis tukevat jalkaa ja estävät ”sisäänpäin astumista”.

Kayano on Asicsin huippumalli ja siksi myös jonkin verran kalliimpi kuin GT-2000. Tässä artikkelissa vertaamme kenkiä niiden pienimpiä yksityiskohtia myöten ja annamme perusteluja kummankin kengän hankkimiselle. Tulet huomaamaan, ettei kallein vaihtoehto aina ole paras, sillä GT-2000:n ominaisuudet voivat sopia monille juoksijoille Kayanoa paremmin. 

 

Paino

GT-2000 on ollut vuosien ajan Kayanoa kevyempi kenkämalli. Tämä on ollut pitkään myös perustelu GT-2000 -mallin hankkimiselle Kayanon sijaan. Kuten olemme todenneet täällä, kevyempi juoksukenkä parantaa juoksun tehokkuutta, eli auttaa juoksemaan nopeammin ja pidemmälle samalla energiamäärällä.

Kayano 23 -mallin uuden FlyteFoam-välipohjamateriaalin (varmistaa iskunvaimennuksen) myötä kenkien painoero on kuitenkin enää vain 14 g GT-2000 -mallin eduksi. FlyteFoam on 55% prosenttia kevyempää kuin perinteinen EVA-vaahtomuovi, jota useimmiten käytetään juoksukenkien välipohjissa. Uudistuksen myötä kenkien painoissa ei ole enää merkittävää eroa. En kuitenkaan yllättyisi, jos FlyteFoam löytyisi GT-2000 -mallin seuraavasta versiosta. Näin mallien välille saataisiin jälleen suurempi painoero.

 

Päällinen

Molemmissa malleissa on erittäin laadukkaat päälliset ja ne asettuvat mukavasti jalan ympärille olematta liian tiukkoja tai puristavia. Kayano 23 -mallin FluidFit Mesh-päällinen tuntuu kuitenkin aavistuksen ylellisemmältä kuin GT-2000 5 -mallin mesh-päällinen. Kayanon päällisen etuosassa ei ole lainkaan saumoja, mikä takaa erityisen miellyttävän sukkaa muistuttavan tunteen kenkää jalkaan laitettaessa. Toisaalta GT-2000 -mallin verkkoneulos tuntuu hieman ilmavammalta, sillä se ei ole aivan yhtä tiheään kudottua kuin Kayanossa.

GT-2000 -mallissa on päälle ommeltu varvassuoja, joka antaa jalkaterälle lisätukea. Suojus vaikuttaa yleisesti kestävämmältä ja vahvemmalta kuin Kayanon liimattu varvassuoja.

 

Pronaatiotuki ja vakaus

Kenkien sisäpuolella oleva materiaali estää jalkaa kääntymästä liikaa sisäänpäin. Asicsin kehittynein anti-pronaatioteknologia tunnetaan nimellä ”Dynamic DuoMax”. Sitä on käytetty sekä GT 2005 - että Kayano 23 -malleissa. Kenkien sisäsyrjän materiaali on kovempaa kuin muu pohja. Tämä tarkoittaa sitä, että pohjan sisäreuna painuu kasaan hitaammin ja vähemmän kuin muu pohja. Näin jalan pronaatioliikettä voidaan hillitä eikä jalka pääse laskeutumaan liikaa sisäänpäin.

(Ylimpänä: Asics GT-2000 5. Alimpana: Asics GEL-Kayano 23)

Kayano 23 -kengässä DuoMax-kiila ulottuu kannan sivusta aina varpaiden alkamiskohtaan saakka – se täyttää siten n. 2/3 kengän taaimmasta sisäreunasta. GT-2000 5 -mallin DuoMax-kiila on aavistuksen pienempi, sillä se alkaa vasta 2-3  cm myöhemmin kannan sivusta, mutta päättyy samaan kohtaan kuin Kayanossa. Toisaalta kiila tuntuu olevan GT-2000 5 -mallissa aavistuksen korkeampi, jolloin jalkaholvin tuki tunnetaan selvemmin. Kayano 23 antaa siis enemmän tukea laskeutumisen aikaisessa vaiheessa, kun taas GT-2000 5 tukee jalkaa voimakkaammin askeleen keskivaiheessa ohjaten jalkaa ylöspäin tässä kohtaa.

 

Väli- ja sisäpohja

Kenkien iskunvaimennusominaisuudet sijaitsevat niiden välipohjissa. Asics on käyttänyt välipohjissa monen muun valmistajan tavoin useita eri kovuisia materiaaleja. Materiaali on tyypillisesti pehmeintä lähimpänä jalkaa ja kovenee asteittain pohjan alareunaa kohti. Voidaksemme vertailla GT-2000 - ja Kayano-kenkien rakennetta, olemme halkaisseet kengät kahtia, kuten alempana olevasta kuvasta näkyy.

(Ylimpänä: Asics GT-2000 5. Alimpana: Asics GEL-Kayano 22)

On yllättävää, kuinka samanlaisilta Kayanon ja GT-2000 -mallin välipohjat ensi näkemältä näyttävät! Paksuus ja yksittäisten materiaalien sijoituspaikat ovat lähes identtisiä.

Pohjissa on kuitenkin muutamia yksittäisiä eroja. GEL-tyynyt on molemmissa malleissa sijoitettu strategisesti jalkatyynyn alle isovarpaan tyvinivelen kohdalle sekä kantapään alle. Tämän lisäksi Kayanossa on ylimääräinen GEL-tyyny jalkaterän ulkosivulla, mikä voidaan nähdä tämän artikkelin alussa olevasta kengän ulkosivulta otetusta kuvasta. Lisätyyny tekee Kayanosta hieman pehmeämmän ja parantaa sen iskunvaimennusta jalkaterän kohdalta. Toisaalta se myös vähentää herkkyyttä ponnistusvaiheessa. Lisäksi näyttää siltä, että Kayanon kannassa on käytetty enemmän valkoista välipohjamateriaalia, mikä lisää iskunvaimennusta kannan kohdalla.

Suurin näkyvä ero Kayanon ja GT-2000 -kenkien pohjissa on kuitenkin niiden sisäpohjissa (jalkapohjan alla oleva irrotettava osa). Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, Kayanon sisäpohja on hieman paksumpi ja pehmeämpi kuin GT-2000 -mallissa. Tämä selittää, miksi Kayano tuntuu pehmeämmältä (ja mukavammalta) kenkiä jalkaan laitettaessa.

Sisäpohjan pehmeydellä ei ole kuitenkaan mielestäni suurta merkitystä juostessa. Kayanon pehmeä sisäpohja vaikuttaa minusta ainoastaan Asicsin älykkäältä myyntikikalta. Pehmeys tuntuu mukavalta ja saa Kayanon vaikuttamaan GT-2000 -kenkää laadukkaammalta ja ylellisemmältä. Sisäpohjalla on kuitenkin häviävän pieni merkitys itse juoksusuorituksen kannalta. Jos GT-2000 -kenkään vaihdettaisiin pehmeämpi pohja, eroa näiden kahden kengän välillä tuskin huomaisi.

Huomaathan, että kuvassa alimpana oleva halkaistu kenkä on Kayanon malli 22, jossa ei ole FlyteFoam-materiaalia kuten mallissa 23. Käsitykseni mukaan kenkien välipohjien ainoana erona on, että mallissa 23 EVA-vaahtomuovi on korvattu valkoisella ja kevyemmällä FlyteFoam-materiaalilla.

 

Kanta

Molemmissa kengissä on suuri iskuja vaimentava GEL-tyyny kannan ulkosivulla. Tyyny ulottuu jalan alle, mutta on tässä kohtaa kuitenkin hyvin ohut, mikä käy ilmi myös kengän läpileikkauksesta otetusta kuvasta. Useimmat juoksijat laskeutuvat kannan ulkosivulle, mistä johtuen iskunvaimennusta on lisätty tällä alueella. GEL-tyynyn koko näyttää olevan sama molemmissa kengissä.

Kantakappi ulottuu Kayano 23 -mallissa hieman korkeammalle ja pidemmälle eteen ja takaa siten vakaamman ja tukevamman otteen kantapäästä kuin GT-2000 5 -kenkä. GT-2000 -mallin kantakappi on kuitenkin yleisesti ottaen aavistuksen tukevampi kuin Kayanossa. 

 

Ulkopohja

Ulkopohja, eli osa, joka on suorassa kosketuksessa alustaan, on tehty molemmissa kengissä saman tyyppisestä kestävästä kumista. Kumiosien sijoituspaikat ovat myös molemmissa kengissä lähestulkoon identtiset.

(Vasemmalla: Asics GT-2000 5. Oikealla: Asics GEL-Kayano 23)

Jalan keskiosan alla näkyvää muoviosaa kutsutaan nimellä ”Trusstic System”. Sen tarkoituksena on tukea jalan keskiosaa ja lisätä vakautta pienentämällä kengän kiertymistä. Kayano 23 -kengän Trusstic System on vahvempi kuin GT-2000 5 -mallissa, joten Kayanoa voidaan tämän perusteella pitää stabiilimpana kenkänä.  

 

Droppi

Miesten GT-2000 5 - ja Kayano 23 -malleissa on molemmissa 10 mm:n kantadroppi (korkeusero kannan ja jalkaterän välillä), mikä on varsin tavallista tämän kategorian juoksukengissä. Sen sijaan naisten mallit eroavat toisistaan siten, että Kayano 33 -mallissa kantadroppi on 13 mm ja GT-2000 5 -mallissa 10 mm. Eron väitetään johtuvan siitä, että suurempi korkeusero vähentää akillesjänteen jännitystä.

 

Hinta

Löydät kengät tämän artikkelin lopusta ja huomaat, että hintamme ovat jonkin verran ohjehintoja edullisempia.

 

Yhteenveto - Asics GT-2000 5 vs. Asics GEL-Kayano 23

Asics GT-2000 5 ja Asics GEL-Kayano 23 ovat molemmat loistavia treenikenkiä, ja et varmasti tule katumaan ostostasi riippumatta siitä kummat kengät valitset.

Asicsin oman ohjeistuksen mukaan GEL-Kayano 23 sopii ”neutraalille/ylipronatoivalle” juoksijalle ja GT-2000 5 puolestaan ”ylipronatoivalle” juoksijalle. Asics siis pitää GT-2000 -mallia Kayanoa tukevampana. GT-2000 on tukevin vaihtoehto, jos huomioon otetaan pelkästään pronaatiotuki, eli se, kuinka paljon kenkä tukee jalkaa askeleen keskivaiheessa, sillä DuoMax-kiila ulottuu GT 2000 -mallissa ylemmäs ja tuntuu selkeämmin kengän sisällä.

GT 2000 -mallin päälle ommeltu varvasuoja lisää myös etuosan sivusuuntaista stabiiliutta. Kun huomioon otetaan kaikki tekijät (tukeva kantakappi, Trusstic ulkopohjassa, kannasta alkava DuoMax-kiila), vaikuttaa Kayano kuitenkin minun mielestäni stabiileimmalta mallilta.

Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että kengissä on PALJON enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja, ja juostessa minun on henkilökohtaisesti vaikea huomata suurta eroa kahden kengän välillä.

Olen koonnut alapuolelle perusteluja molempien kenkien valitsemiselle.

 

Valitse Asics GT-2000 5, jos:

 • - Haluat saada kevyemmän ja siten nopeamman kengän.
 • - Haluat jalkaterän kohdalla kiinteämmän/napakamman iskunvaimennuksen, joka takaa nopeamman askelluksen ja herkemmän ponnistusvaiheen.
 • - Olet kevyempi ja/tai treenatumpi juoksija, joka ei tarvitse yhtä pehmeää vaimennusta kuin Kayanossa.
 • - Haluat kengän, joka ainakin paperilla tukee jalkaa hieman enemmän kuin Kayano.
 • - Haluat säästää rahaa, sillä GT-2000 on Kayanoa edullisempi.

 

Valitse Asics GEL-Kayano 23, jos:

 • - Etsit maksimaalista mukavuutta.
 • - Haluat pehmeää iskunvaimennusta – erityisesti jalkaterän kohdalla.
 • - Haluat laadukkaamman ja saumattoman päällisen.
 • - Haluat kengän, jossa on käytetty uusimpia teknologioita, kuten FluidFit-päällistä ja FlyteFoam-välipohjan materiaalia.

 

Voit itse arvioida, ovatko laadukkaampi päällinen, hieman tukevampi kantakappi sekä aavistuksen pehmeämpi sisäpohja ja etuosan iskunvaimennus hintaeron arvoisia. Riippumatta siitä, kumman kengän valitset, voit olla varma siitä, että molemmat kengät antavat huipputason tukea ja käyttömukavuutta. Kestävyytensä ansiosta kengät pysyvät kumppaninasi lukuisten kilometrien ajan.

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.