Artikel

TESTI Asics GEL-Kayano 24 vs. GEL-Kayano 23

TESTI Asics GEL-Kayano 24 vs. GEL-Kayano 23

Gel-Kayano 23 oli ja on loistava juoksukenkä sekä maailman myydyin pronaatio-juoksukenkä. Gel-Kayano 24 –mallissa on säilytetty edeltäjänsä parhaat ominaisuudet, ja kengän istuvuuteen on lisäksi tehty muutamia merkittäviä parannuksia.

Lue täältä lisää Asics GEL-Kayano 24:n ja sen edeltäjän GEL-Kayano 23 -kengän eroista ja yhtäläisyyksistä.

 

Kayano 23 - ja Kayano 24 -kenkien yhtäläisyydet

Kayano 24 -kengän peruselementit ovat samat kuin Kayano 23 -mallissa. Välipohjan yläosan ja ulkopohjan välillä ei ole tehty lainkaan muutoksia. Kayano 24:t jalassa voit siis edelleen nauttia erityislaatuisesta käyttömukavuudesta ja vakaudesta juoksun aikana.

Kayano 24 -mallin iskuja vaimentavat osiot on tehty Asicsin kevyimmästä välipohjamateriaalista, FlyteFoamista, vaimentavasta FluidRide-materiaalista sekä pehmeästä SPEVAFOAM-materiaalista, joka tuo kenkään monien juoksijoiden rakastaman pehmeän ja ylellisen käyttömukavuuden. Kayano 24 -mallissa on käytetty lisäksi Asicsin nimikkoiskunvaimennusmateriaalia pienten GEL-tyynyjen muodossa. Tyynyt on sijoitettu strategisiin paikkoihin kengän kantaan ja jalkaterän alle.

Kengän sisäpuolelta löytyy Dynamic Duomax -kiila, joka on tehty muuta pohjaa kovemmasta materiaalista. Se estää kengän sisäpuolta “romahtamasta” sisäänpäin ja antaa jalan sisäsivulle miellyttävää tukea askelluksen aikana. Tuen ansiosta kenkä sopii erityisen hyvin juoksijoille, joilla on taipumusta astua hieman sisäänpäin. Tuki ei ole kuitenkaan niin voimakas, etteivätkö myös neutraalit askeltajat voisi kenkää käyttää.

Ulkopohja on edeltäjänsä tavoin tehty erityiskestävästä AHAR-kumista, joka antaa kengälle pitkän käyttöiän.

Naisten ja miesten malleissa on edelleen erikorkuiset kantadropit: Naisilla 13 mm ja miehillä 10 mm. Asicsin mukaan tämä johtuu siitä, että korkeampi droppi kuormittaa vähemmän naisten akillesjänteitä.

 

Samat ulko-, väli- ja sisäpohjat Kayano 24 -kengässä (Vasemmalla) ja Kayano 23 -mallissa (Oikealla).

 

Kayano 24 - ja Kayano 23 -mallien erot

Kutsuisin Kayano 24 -kenkään tehtyjä muutoksia ehdottomasti parannuksiksi. Muutokset eivät ole vallankumouksellisia, mutta pienet päivitykset tekevät uudesta mallista entistä mukavamman edeltäjäänsä verrattuna.

Parempi istuvuus kannan kohdalla

Suurin parannus Kayano 23 - ja 24 -mallien välillä löytyy kengän kannasta. Sekä kannan ulkosivu, yläosa että kantakapin sisäpinta on uudistettu.

Kannan ulkosivusta löytyy uudistettu kantakappi, joka ulottuu kantapään molemmille puolille taaten aiempia Kayano-malleja napakamman ja vakaamman istuvuuden kannasta.

Asics-kengillä on aiemmin ollut tapana hilautua ylös kannan sisäpuolelta – ongelman pitäisi nyt olla ratkaistu, sillä uusi design on nyt aiempaa ”pyöristetympi”. Sisäpuolen vaahtomuovityynyä on myös paranneltu. Käyttömukavuus on erittäin hyvä, ja tyyny tuntuu miellyttävältä ensimmäisestä askeleesta lähtien.

Kayano 24 -mallin kantakapin yläreunaa on niin ikään pyöristetty, minkä ansiosta se ei enää ulotu yhtä korkealle akillesjänteen molemmin puolin. Tämä estää kenkää hankaamasta ja ärsyttämästä jännettä. Minua kantakappi ei ole koskaan häirinnyt, mutta kipeistä akillesjänteistä kärsivät juoksijat ilahtuvat varmasti tästä muutoksesta. 

Kayano 23 istuu erittäin hyvin kannan ympäriltä, mutta Kayano 24 -mallissa istuvuus on mielestäni vielä 10% parempi. Kenkä on kuin liimattu kantaani, ja huomaan selkeästi, miten se tukee ja pitää kantapääni turvallisesti paikallaan juoksun aikana.

Enemmän tilaa varpaille

Toinen merkittävä muutos löytyy kengän kärjestä, johon on jätetty enemmän tilaa varpaille. Kenkä ei ole aiempaa leveämpi, mutta kärkeä on sen sijaan pidennetty hieman. Pituusero on omassa koossani 42,5 hieman yli puoli senttimetriä. Ero tekee istuvuudesta selkeästi väljemmän, minkä ansiosta Kayano 24 tuntuu kooltaan ”normaalimmalta” kuin Kayano 23, joka tuntui kireän päällisensä ansiosta varsin pienikokoiselta. Lisätila (ja korkeus) varpaiden ympärillä estää lisäksi isovarpaan kynttä pureutumasta päällisen läpi, minkä on tuottanut minulle toisinaan ongelmia.

 

 

Kumpi juoksukenkä on parempi?

Vaikka Kayano 24 muistuttaa paljon Kayano 23 -mallia, pidän Kayano 24 -kenkää silti kahdesta versiosta parempana.

Kantaan ja päälliseen tehdyt päivitykset tekevät Kayano 24 -kengän istuvuudesta yksinkertaisesti loistavan. Kayanon tuttu ylellinen tuntemus kenkiä jalkaan laitettaessa on edelleen tallella – tällä kertaa vain 10% parempana kuin aikaisemmin.

Asics on kaiken kaikkiaan tehnyt äärimmäisen hyvää työtä Kayano 24 -kengän valmistuksessa, ja olen varma, että Kayano löytyy myös tänä vuonna ansaitusti vuoden myydyimpien juoksukenkien listalta!

 

Testin on tehnyt Jesper Petersen, Juoksukauppa.fi

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.