Artikel

OPAS Oakleyn urheilulasien valintaan

OPAS Oakleyn urheilulasien valintaan

Oakleyn aurinkolasien ja linssien valikoima saattaa tuntua ylivoimaisen suurelta. Tässä oppaassamme autamme sinua valitsemaan sinulle ja tarpeisiisi parhaiten sopivat Oakleyn urheiluaurinkolasit

Oakley tunnetaan maailmalla maailman parhaimpien urheilulasien valmistajana. Aurinkolasien istuvuuksissa, designissa tai materiaalien laadussa ei ole mitään huomautettavaa. Erityisen kirkkaasti Oakley peittoaa kilpailijansa kuitenkin linssien optisella laadulla. Uudella, eri urheilulajeihin erikoistuneella PRIZM-sarjallaan Oakley on asettanut täysin uudet standardit sille, mitä urheilulaseilta voidaan odottaa...

 

NÄE PAREMMIN OAKLEYN AURINKOLASEILLA

Perinteisten aurinkolasien tarkoituksena on torjua auringon säteitä, minkä johdosta näkyvyys pienenee. Oakleyn edistyneet linssit kuitenkin parantavat näköäsi ja mahdollistavat sellaisten yksityiskohtien, syvyyserojen ja kontrastien näkemisen, joita ei paljaalla silmällä voisi nähdä.

Monen vuoden tutkimus- ja kehitystyön tuloksena Oakley on onnistunut kattamaan ne aallonpituudet ja värit, joiden avulla ympäristön kontrastit saadaan erottumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Oakleyn urheilulasien avulla huomaat reitillä olevat epätasaisuudet ja esteet helpommin, ja voit reagoida niihin entistä nopeammin.

Tästä videosta saat käsityksen Oakleyn uusien PRIZM -urheilulasien kehitystyöstä:

 

Oakleyn kaikki urheilulasit takaavat kristallinkirkkaan näkyvyyden ilman optisia vääristymiä. Ne vähentävät päänsäryn riskiä, sillä sinun ei tarvitse siristellä silmiäsi juostessasi tai pyöräillessäsi. Lasit antavat myös 100% suojan vaarallisia UV-säteitä (UVA, UVB ja UVC) vastaan. Tämän lisäksi Oakleyn kaikissa urheilulaseissa on Impact Protection -suoja, joka suojaa silmiä tehokkaasti ilmassa lentäviltä esineiltä, ja estävät kiviä, oksia ym. joutumasta silmiin.

Lue halutessasi lisää Oakleyn teknologioista täältä.

 

URHEILULASIEN DESIGN JA ISTUVUUS

Oakleyn aurinkolaseista on saatavana useita erilaisia versioita, mutta urheilulasit voidaan jakaa karkeasti ”kehyksellisiin” ja ”kehyksettömiin” malleihin. Eri malleissa on pieniä eroja istuvuuden ja näkyvyyden suhteen. Huomaa, että jotkin mallit on suunniteltu erityisesti kapeille tai leveille kasvoille - useimmat mallit sopivat kuitenkin hyvin kaikenlaisille kasvoille. Oakleyn aurinkolasien mukana toimitetaan useimmiten kaksi erilaista nenäkappaletta ihanteellisen istuvuuden takaamiseksi. Kaikki erilaiset mallit ovat lähtökohtaisesti saatavilla kaikilla Oakleyn linsseillä.

URHEILULASIT ILMAN KEHYKSIÄ

Oakleyn kehyksettömien urheilulasien sarja on nimeltään EVZero. Tämäntyyppisten lasien etuna on, että ne ovat äärimmäisen kevyitä ja takaavat loistavan ja esteettömän näkyvyyden, joka ei häiriinny kehyksestä. EVZero-laseista on saatavana monta eri nimistä mallia, kuten STRIDE, PATH, RANGE, SWIFT ja PITCH. Tässä kaksi esimerkkiä Oakleyn kehyksettömistä silmälaseista:

Vasemmalla: Oakley EVZero RANGE PHOTOCHROMIC. Oikealla: Oakley EVZero STRIDE PRIZM TRAIL.

URHEILULASIT KEHYKSILLÄ

Oakleyn valikoimasta löytyy lukuisia erilaisia kehyksellisiä urheilulaseja. Näistä suosituimmat ovat RADAR, jossa on puolikas kehys ja JAWBREAKER, jossa on kokonainen kehys. Kehykselliset lasit ovat rakenteeltaan vankempia kuin kehyksettömät lasit. Jos harrastat lajeja, joissa silmiä liikutellaan jatkuvasti ylös- ja alas, voivat kehykset haitata näkyvyyttä. Useimmissa tapauksissa liikutetaan kuitenkin myös päätä (ei vain silmiä), jolloin kehyksistä ei ole haittaa. Muuten kehyksettömät ja kehykselliset lasit eroavat toisistaan lähinnä vain ulkonäkönsä puolesta. Tässä kaksi esimerkkiä Oakleyn kehyksellisistä laseista:

 Vasemmalla: Oakley JAWBREAKER PRIZM ROAD. Oikealla: Oakley RADAR EV PATH JADE IRIDIUM.

MIKÄ LINSSI ON PARAS?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä vastausta, sillä vastaus riippuu täysin siitä, mihin käyttötarkoitukseen ja missä ympäristössä laseja käytetään.

Oakley valmistaa markkinoiden edistyneimpiä linssejä ja se on kuluttanut miljoonia euroja tutkimustyöhön ymmärtääkseen valoympäristöjä ja selvittääkseen, mitä näkyvyydessä on otettava huomioon eri urheilulajien kohdalla. On selvää, että esim. maantiejuoksijan ja polkujuoksijan käyttöympäristöt eroavat valon suhteen toisistaan. Eroja on myös siinä, minkälaisiin yksityiskohtiin eri urheilulajeissa on pystyttävä kiinnittämään huomiota. Oakley on ottanut nämä erot huomioon uudessa PRIZM-sarjassaan, jonka linssit on suunniteltu eri urheilulajeja tai valo-olosuhteita ajatellen. 

 

OAKLEYN LINSSITYYPIT

Lähes kaikki Oakleyn urheilulaseista on varustettu joko PRIZM- tai Iridium-sarjan lasien linsseillä. Näiden kahden sarjan linsseistä on saatavana useita erilaisia versioita, jotka olemme kuvanneet tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Linsseillä voi olla myös lisäominaisuuksia – ne voivat olla fotokromisia tai polarisoituja/ei-polarisoituja.

Voit lukea lisää Oakleyn linsseistä täällä.

 

Oakley PRIZM -linssit

PRIZM on Oakleyn uuden vallankumouksellisen linssisarjan nimi. Linssit on suunniteltu eri urheilulajeja varten, ja ne saavat ympäristön kontrastit erottumaan paremmin. Linssit eivät saa ympäristöä näyttämään tummemmalta perinteisten aurinkolasien tavoin, vaan päästävät kontrastien näkemisen kannalta välttämättömät valon aallonpituudet ja värit linssien läpi. Ne toimivat hienosti.

PRIZM on saatavana mm. seuraavissa versioissa: Road, Trail, Golf, Field (Baseball), Deep Water, Shallow Water, MX (Motocross), Cricket, Snow, Everyday.

Juoksukauppa.fi myy Trail- ja Road-malleja, jotka sopiva parhaiten juoksuun ja pyöräilyyn.

 

PRIZM TRAIL – Polkujuoksuun ja Maastopyöräilyyn 

PRIZM TRAIL -linssi on suunniteltu polkujuoksijoille tai maastopyöräilijöille, jotka liikkuvat pääasiassa savi-, hiekka- ja sorapäällysteisillä poluilla ja alustoilla. Lasit on suunniteltu luomaan selkeitä kontrasteja ruskeiden, vihreiden ja oranssien värien välillä, minkä ansiosta ympäristön yksityiskohdat erottuvat äärimmäisen tarkasti, ja polulla olevien juurien, kivien ja pienien kolojen huomaaminen helpottuu. PRIZM Trail -linssit takaavat myös markkinoiden parhaimmat kontrastit liikuttaessa nopeasti valosta varjoon esimerkiksi juuri maastopyöräillessä tai juostessa metsäisillä alueilla.

Tämä linssi voi tuntua jopa liian kirkkaalta, jos liikut suurimman osan ajasta kirkkaassa valossa, jossa on vain vähän varjoja. Siinä tapauksessa kannattaa harkita tummempien linssien hankkimista.

Lue lisää Oakley PRIZM TRAIL -linssien testistä täällä.

Katso täältä video, jossa kerrotaan tarkemmin Oakleyn PRIZM Trail -linssistä:

Tutustu PRIZM TRAIL -aurinkolasiemme valikoimaan:

Osta Oakleyn PRIZM TRAIL -aurinkolaseja

 

PRIZM ROAD – Juoksuun, maantiepyöräilyyn ja autolla ajoon

PRIZM ROAD -linssit on luotu pääasiassa maanteillä juokseville ja pyöräileville. Road-linssi on Trail-linssiä tummempi ja sopii siten paremmin tilanteisiin, jossa altistut kirkkaalle valolle, esim. auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta. PRIZM Road -linssin avulla asfaltissa ja sen ympäristössä olevat kontrastit erottuvat paremmin, jotta kykenet huomaamaan tien pinnan muutokset helpommin ja reagoimaan niihin nopeammin. 

Täällä voit katsoa videon, jossa kerrotaan Oakleyn PRIZM ROAD -linssistä:

Tutustu PRIZM ROAD -aurinkolasiemme valikoimaan täällä:

Osta Oakleyn PRIZM ROAD -aurinkolaseja

 

IRIDIUM-LINSSIT – All-round -käyttöön, arkeen ja juoksuun

Iridium-teknologialla varustetuissa on linsseissä on erityinen pinnoite, joka sääntelee heijastumista, häikäisyä sekä valonläpäisyä ja imeytymistä. Iridium-linssien valikoima on valtava, ja linssien vaikutuksilla voi olla suuria eroja. Voit lukea lisää kaikista Oakleyn linsseistä täältä. 

Kaiken kaikkiaan Iridium-linssit ovat kuitenkin oikein hyviä ”all-round -linssejä”, jotka sopivat hyvin arkikäyttöön ja useimpiin aktiviteetteihin.

Tietoa Juoksukaupassa myytävistä Iridium-linsseistä:

- Jade Iridium sopii hyvin kohtalaisesta kirkkaaseen valoon.
Positive Red Iridium sopii hyvin kohtalaisesta kirkkaaseen valoon.
- Sapphire Iridium sopii hyvin kirkkaaseen valoon.

Osta Oakleyn Iridium  -aurinkolaseja

 

FOTOKROMISET LINSSIT – All round- linssit, jotka mukautuvat ympäristöön

Fotokromiset linssit on suunniteltu reagoimaan ympäristöön ja mukautumaan valon muuttuessa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lasit muuttuvat tummemmiksi ja päästävät lävitseen vähemmän valoa kirkkaassa ympäristössä, ja vaalenevat puolestaan ympäristön muuttuessa tummemmaksi. Nämä linssit sopivat erityisen hyvin sinulle, jos juokset tai pyöräilet olosuhteissa, joissa valon kirkkaus vaihtelee. Niiden ansiosta sinun ei tarvitse vaihtaa laseja kesken matkan valon muuttuessa.

Linssit tummuvat erittäin nopeasti, mutta valitettavasti ne eivät kirkastu aivan yhtä nopeasti. Lasit eivät siis ole ihanteellinen valinta, jos esim. harrastat polkujuoksua tai maastopyöräilyä metsässä, sillä valon määrä  saattaa muuttua hetkessä varjostavien puiden takia. Linssit eivät ehdi muuttaa väriään tarpeeksi nopeasti taatakseen ihanteellisen näkyvyyden. Silmälaseja voidaan toki käyttää metsässä, mutta jos haluat taata optimaalisen näkyvyyden erilaisilla poluilla, suosittelemme Oakleyn PRIZM TRAIL -sarjan laseja.

Nämä lasit ovat kuitenkin loistava valinta, jos juokset tai pyöräilet etupäässä maanteillä tai alueilla, jossa valo-olosuhteet eivät muutu nopeasti. Lasit ovat kalliit, mutta ehdottomasti hintansa arvoiset.

Tutustu fotokromisten silmälasiemme valikoimaan täällä:

Osta Oakley Photochromic

 

POLARISOIDUT LINSSIT VÄHENTÄVÄT HEIJASTUKSIA

Monet luulevat, että polarisoidut aurinkolasit ovat yksiselitteisesti parempia kuin ei-polarisoidut aurinkolasit. Tämä ei ole kuitenkaan aina totta, sillä aurinkolasit on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin. 

Polarisoitujen linssien tarkoituksena on torjua heijastuksia kiiltävistä, vaakasuorista pinnoista, kuten vedestä, lumesta tai märästä tiestä. Kun valo heijastuu näiltä pinnoilta, se saapuu silmään eri kulmasta kuin normaalisti. Polarisoiduilla linsseillä varustetut aurinkolasit on kehitetty ”tavallisista linsseistä” poiketen torjumaan tästä kulmasta tulevaa valoa. Linssit kykenevät siten poistamaan erittäin tehokkaasti heijastuksista syntyvää valoa. Toisin sanoen linssit päästävät läpi  näkemisen kannalta hyödyllisen ”pystysuoran valon” ja ehkäisevät häikäisevän ”vaakasuoran valon” joutumista silmiin. Polarisoiduilla linsseillä varustetut lasit sopivat siten erittäin hyvin autolla ajoon sekä vesi- tai talviurheiluun.

Polarisoitujen aurinkolasien käyttöä ei kuitenkaan yleisesti suositella maalla harrastettavissa urheilulajeissa. Tämä johtuu siitä, että heijastukset vaakasuorilta pinnoilta sisältävät valtavan määrän tärkeää informaatiota, joka kertoo silmille ja aivoille pinnan fyysisistä muodoista. Polarisointi vaikuttaa myös silmän syvyysvaikutelmaan, mikä ei ole toivottavaa kovassa vauhdissa liikuttaessa.

Kaikki Oakleyn Iridium -linssit ovat lähtökohtaisesti saatavilla polarisoituna tai ei-polarisoituna versiona. PRIZM-sarjan linssit ovat ei-polarisoituja ”Shallow Water”-, “Deep Water” - ja ”Daily/Everyday” -linssejä lukuun ottamatta.

 

Tutustu polarisoiduilla linsseillä varustettujen lasien valikoimaan täällä:

Osta Oakley Polarized -laseja

 

Löydät Oakleyn aurinkolasivalikoimamme täältä:

Osta Oakleyn aurinkolaseja täällä

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.