Artikel

Opas: Näin valitset juoksusukat

Opas: Näin valitset juoksusukat

Hyvät juoksukengät ansaitsevat hyvät juoksusukat

Älä koskaan juokse tavallisissa puuvillatennissukissa, sillä ne imevät itseensä kosteutta ja saattavat turvota kengän sisällä. Jos jalat eivät pääse eroon ylimääräisestä lämmöstä ja kostuvat, kengän sisällä syntyy todennäköisesti kitkaa, mikä taas aiheuttaa jalkoihin rakkoja tai muuta ihonärsytystä.

Juoksukenkiesi laadulla ja hengittävyydellä ei ole mitään virkaa, jos juokset huonoissa juoksusukissa. Kengän ominaisuuksista ei ole hyötyä, jos kosteus ei pääse poistumaan sukasta. Hyviin juoksusukkiin käytetyt rahat ovat siis lopulta hyvä sijoitus.

Tavalliset juoksusukat maksavat tyypillisesti 10-20 euroa. Ne ovat usein kohtalaisen hengittäviä ja täyttävät useimpien juoksijoiden tarpeet. Hinta ja laatu eivät välttämättä riipu toisistaan, mutta sukissa on silti paljon eroja – ja jotkin sukkatyypit sopivat paremmin tiettyihin tarkoituksiin kuin toiset. Kompressiosukat maksavat usein yli 40 euroa, ja niissä on paljon erilaisia teknisiä ominaisuuksia, jotka monissa tapauksissa oikeuttavat korkean hinnan.

 

Juoksusukkien valinta

Juoksusukkia on vaikea suositella tietyn tyyppisille juoksijoille, sillä sukan valinta riippuu merkittävästi henkilökohtaisista mieltymyksistä.

 

Mielestämme sukkia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kysymyksiin:

 1. 1. Pidänkö ohuista sukista juoksukengissä?
 2. 2. Haluanko lisämukavuutta, joka samalla tuo kenkään enemmän täytettä?
 3. 3. Pitävätkö jalkani enemmän luonnonmateriaaleista kuten villasta?
 4. 4. Tarvitsenko lisätukea jalan sisäkaarelle, nilkalle tai pohkeisiin?


Juoksusukat voidaan jakaa karkeasti kesä-, talvi-, mukavuus-, kompressio- ja villasukkiin.

 

Sommer løbesokker

Kesäsukat:

Monet juoksijat suosivat kesällä ohuita sukkia, sillä jaloilla on tapana turvota lämpimässä. Monet suosivat myös nilkkasukkia, jotta nilkat pysyisivät paljaana. Kesäsukissa on usein ylimääräinen, hengittävä osio jalkapöydän kohdalla tai sukan päällisosassa. Kesäsukkien on siirrettävä tehokkaasti hikeä, ja ne on usein valmistettu polyesterista, nylonista ja elastaanista. Ohut kesäsukka takaa hyvän ja napakan tuntuman juoksukengästä.

 

Osta kesäsukkia täältä

 

 Vinter løbesokker

Talvisukat:

Jos varpaillasi on tapana palella juoksulenkin aikana (erityisesti talvella), kannattaa harkita paksumpia villaisia juoksusukkia. Talvisukat ovat yleisesti paksumpia ja vievät enemmän tilaa juoksukengissä. Vaikka talvisukat ovat paksumpia ja pitävät paremmin lämpöä, niiden on silti oltava hengittäviä, jotta jalat pääsevät eroon ylimääräisestä lämmöstä. 

 

Osta talvisukkia täältä

 

 

Mukavuussukka:

Juoksusukat voivat myös lisätä juoksukenkiesi käyttömukavuutta. Yksittäiset juoksusukkien valmistajat tekevät sukkia, joissa on paksumpaa neulosta jalkaterän, nilkan ja akillesjänteen kohdalla. Juoksukengät painavat eniten näistä jalan kohdista, joten ylimääräinen käyttömukavuus tulee tarpeeseen erityisesti pitkillä juoksulenkeillä. Ylimääräinen neulos ei vaikuta sukan hengittävyyteen, mutta sukka vie enemmän tilaa kengässä kuin tavallinen kesäsukka. 

Jos sinulla on ongelmia jalan sisäkaaren, nilkkojen tai akillesjänteen kanssa ja tarvitset lisätukea, on olemassa myös sukkia, joiden erityinen neulos antaa lisätukea häiritsemättä jalan liikettä ponnistusvaiheessa.

 

 

Uldstrømper til løb

Villasukat:

Eivätkö villasukat kutita? Ei, se on vanhentunutta tietoa. Tänä päivänä villasukat valmistetaan usein merinovillan, nylonin, polypropyleenin ja elastaanin sekoituksesta. Villan kuidut ovat hyvin ilmavia ja suojaavat siksi sekä kylmältä että lämpimältä. Villa voi imeä 30% painonsa verran kosteutta ilman, että se tuntuu märältä. Villa vaikuttaa kesällä viilentävästi sitä ympäröivän ilmakerroksen ansiosta (80% ilmaa ja 20% villakuitua).

Villan ja keinotekoisten materiaalien yhdistelmä takaa sukille hyvät hengitys- ja lämmönsäätelyominaisuudet, joiden ansiosta jalat pysyvät kuivina äärimmäisissäkin olosuhteissa. Monet polkujuoksijat pitävät villasukista, koska ne kestävät kaikenlaisessa säässä ja maastossa ja pitävät jalat lämpiminä. 

Villasukkien neulos on usein paksumpaa ja ne vievät siksi enemmän tilaa juoksukengissä verrattuna tavalliseen polyesteri/nylonsukkaan.

Smartwool, Falke ja Kari Traa ovat markkinoiden huippuja villaisten juoksusukkien valmistuksessa. 

 

Osta villaiset juoksusukat täältä

 

 Kompressionsløbesokker

Kompressiosukat:

Kompressiosukat ovat uudenaikainen valinta pitkille juoksulenkeille ja maratonille. Kompressiosukkien etuna on niiden antama tuki jalkapohjan lihaksille. Ne myös vaimentavat askelten ottamisesta syntyviä lihasvärähtelyjä. Kompressiosukat antavat lihaksille työskentelyrauhan pitkillä matkoilla. Jos sinulla on ongelmia penikkataudin tai akillesjänteen tulehduksen kanssa, kompressiosukat voivat auttaa vähentämään stressivaikutuksia näillä alueilla. 

Eri juoksijat kokevat kuitenkin kompressiosukkien vaikutukset eri tavoin juoksulenkin aikana.

Kompressiosukat voivat myös lyhentää palautumisaikaa vaikean ja pitkän treenin/kilpailun jälkeen. Sukat estävät jalkoja turpoamasta, jolloin jalka pääsee helpommin eroon kuona-aineista. Jos jaloilla on taipumus puutua ja väsyä pitkillä lentomatkoilla tai matkustuspäivinä, kompressiosukat voivat ehkäistä jalkojen turpoamista.

Lyhyillä juoksumatkoilla (5-10km) kompressiosukilla ei tutkimusten mukaan ole paljon vaikutusta lihasten toimintaan.

Parhaan ja oikeanlaisen kompressiovaikutuksen takaamiseksi kannattaa ostaa kompressiosukat, joiden kompressiossa on astevaihtelu ja joihin valmistaja on määritellyt kengänkoot ja pohkeiden ympärysmitan.

 

Osta kompressiosukat täältä

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.