Artikel

Obstacle Course Racing - Vinkkejä

Obstacle Course Racing - Vinkkejä

Obstacle Course Racing (OCR)

OCR on uusi juoksumuoto, joka leviää ympäri maailmaa. Obstacle Course Racing (OCR), tai toiselta nimeltään estejuoksu on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Tämä juoksutyyli sopii sinulle, joka haluat kokeilla urheilulajia, jossa yhdistyvät crossfit-harjoittelusta ja juoksusta tutut elementit. 

Olemme haastatelleet erästä Tanskan nopeimmista pojista OCR-lajin saralla. Nikolaj Dam on lyhyen ajan sisällä voittanut useita OCR-juoksukilpailuja, ja hän sijoittui vuonna 2015 upeasti 5.sijalle maailmanmestaruuskisoissa Ohiossa, USA:ssa. 

 

Lue Nikolajn vinkit treenaamiseen ja OCR-kilpailuihin, jos olet kiinnostunut aloittamaan lajin.   

 

Mikä on OCR? Onko se suosittua? Mitä kilpailuja suosittelet?

Ocr on lyhenne sanoista Obstacle Course Racing, ja sitä kutsutaan suomeksi yleensä estejuoksuksi. OCR on perus pitkänmatkanjuoksua kumpuilevassa maastossa, johon on sijoitettu erilaisia suoritettavia esteitä kuten puu- tai metalliesteitä, roikkumistankoja, verkkokiipeilyä yms. Usein juoksureitillä on myös vesi- tai mutaesteitä. 
OCR-juoksun suosio on kasvanut roimasti viime vuosina, mutta laji on saanut tuulta siipiensä alle erityisesti vuonna 2012 aloittaneen Nordic Race -juoksukilpailun myötä.

Tietojeni mukaan Tanskan ensimmäinen OCR-juoksutapahtuma oli Evolutionrace, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005. Siihen aikaan lajia ei kutsuttu vielä nimellä OCR, koska nimi ei ollut vielä tunnettu. OCR on syntyjään Englannista, josta se levisi Yhdysvaltoihin ja edelleen muualle maailmaan.

 

Evolutionrace

Evolutionrace on tarkoitettu todellisista haasteista kiinnostuneille, jotka arvostavat voimaa ja kestävyyttä. Osallistuin itse kaikkiin kisoihin vuosina 2007-2011. Kisat vaativat erittäin tarkan, valmistavan voima- ja juoksuharjoitteluohjelman, koska esteet ovat suhteellisen paljon haastavampia kuin muissa OCR-juoksukilpailuissa.

Nordic Race

Nordic Race on avoin kaikille, sillä juoksukilpailuissa on eri pituisia matkoja, jotka ottavat huomioon eri tasoiset kilpailijat. Tämä on hienoa, koska kaikkien on mahdollista saada positiivinen kokemus urheilulajista..

Toughest

Toughest on ruotsalainen kilpailu, joka yrittää luoda standardeja OCR-lajille, jotta se saavuttaisi ansaitsemansa tunnustuksen. Kilpailu koostuu aina 8 kilometrin radasta, jolla on yli 40 estettä. Maasto vaihtelee kuitenkin paljon. Esimerkiksi Aalborg-reitillä käytetään enimmäkseen asfalttia kun taas Kööpenhaminan reitti on suurelta osin hiekkaa. Toughest on tarkoitettu kaikille, koska esteet on suunniteltu siten, että kilpailijan on mahdollista valita tavallisen ja hiukan rankemman, mutta virheettömästi juostuna nopeamman “FAST LANE” -radan välillä. Näin juoksemisesta voi tehdä teknisempää ja strategisempaa.

Tough Guy 

Tough Guy on alkuperäinen OCR, joka alkoi Englannissa vuonna 1987, ja joka on toiminut esikuvana muille kilpailuille Yhdysvalloissa ja myöhemmin Euroopassa ja Pohjoismaissa. Tämän juoksun suurena haasteena on kylmä sää, koska kilpailu käydään tammikuussa ja se sisältää useita vesiesteitä. Kilpailu on kuitenkin kokemuksena vaivansa arvoinen.

 

 

Kuinka kauan olet harrastanut OCR-juoksua ja mistä kiinnostuksesi lähti?

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, olen osallistunut kaikkiin Evolutionrace-kilpailuihin vuosina 2007-2011. Kuulin lajista ensimmäisen kerran, kuin luin puolustusvoimien lehdestä mainoksen kilpailuista. Laji kuulosti minusta hienolta haasteelta, josta en halunnut jäädä paitsi. Vuonna 2007 osallistuin juniorsarjaan, jonka voitin, ja olin ikäluokkani paras radalla, jonka suoritti n. 200 kilpailijaa. Kilpailujen jälkeen minussa syttyi into, ja osallistuin sekä talvi- että kesäkisoihin aina vuoteen 2011 saakka, jolloin lopetin voitettuani eliittisarjan vuosina 2010 ja 2011. Tämän jälkeen Tanskaan vyöryi triatlonaalto, ja koska tarvitsin uuden keskittymisalueen harjoitteluuni, olen harjoitellut triatlonia siitä lähtien. Tein pienen OCR-comebackin vuosina 2012 ja 2013 osallistumalla Tough Guy Originalin talvikilpailuihin, joissa ylsin kokonaispisteillä 6. ja 3. sijalle.

 

Omistin aikani 100% triatlonille seuraavat pari vuotta, kunnes Toughest-kilpailu järjestettiin Aalborgissa kesäkuussa 2015. Olin kuullut paljon positiivista kilpailuista, enkä voinut itselleni mitään ja osallistuin kilpailuihin, tosin enimmäkseen huvin vuoksi, sillä harrastin edelleen triatlonia. Tulin sijalle 7. rankimmalla OCR-radalla, mitä olen tähän mennessä kokeillut.

 

Ajattelin, että säätämällä paria osa-aluetta harjoittelussani ja harjoittelemalla kohdistetummin saattaisin yltää palkintopalleille. Myöhemmin samana vuonna päädyin sattumalta yhteyksiin Inov8-brändin kanssa, joka lupautui sponsoroimaan kilpailuvaatteeni, jos osallistuisin pariin Nordic Race -kilpailuun. Suostuin ja onnistuinkin voittamaan pronssia, hopeaa ja kultaa Sprint-, Beach- ja Warrior-radoilla. Syyskuun 2015 lopussa osallistuin Toughest CPH-kilpailuun, jossa sijoituin toiseksi.

 
 
 OCR traning
 
 

Miten harjoittelet OCR-kilpailuja varten?

Olen siis harjoitellut triatlonia viimeiset neljä vuotta, mutta yritän tällä hetkellä kohdistaa harjoittelua enemmän OCR:n suuntaan. Uskon, ettei harjoittelusta tarvitse tehdä turhan monimutkaista, ja siitä tosiasiasta ei pääse, että OCR:ssä on pitkälti kyse pitkän matkan juoksusta. Keskityn siis harjoittelussani ehdottomasti eniten juoksuun. Yritän harjoitella sellaisten juoksijoiden kanssa, jotka ovat minua nopeampia. Harjoittelen siis vaihtelevasti Odense Triatlon -kerhon ja Odense Atletik -kerhon “nopeiden juoksijoiden” kanssa, ja saan näin juoksuuni maksimaalisesti haastetta. Näin harjoittelemalla juoksustani tulee tarvittavan nopeaa. Tämän lisäksi teen raskaita voimaharjoituksia jaloillani, ja harrastan TRX-harjoittelua ylävartaloa ja peruslihaksistoani varten. Olen juuri aloittanut Odense Boulder -klubissa treenaamisen, jotta pystyisin kasvattamaan voimiani sen verran, että jaksan kantaa oman kehonpainoni. Moniin OCR-esteisiin sisältyy kiipeilyä, jossa täytyy kannatella juuri oman kehon painoa. Toivottavasti tämä kaikki ei kuulosta liian monimutkaiselta :)

 

Millaiset treenivaatteet ja -kengät tarvitsee OCR-kilpailuihin?

Minulla on käytössäni Inov8 X-talon 190 -juoksukengät, koska ne painavat vain 190 grammaa ja niissä on hyvä pito ja tuntuma alustaan. Kenkä on erittäin toimiva pehmeällä alustalla, kuten hiekassa ja/tai mudassa. Tämän lisäksi en käytä mitään erityisiä vaatteita, vain juoksushortseja ja t-paitoja. Juoksen tietoisesti ilman hansikkaita, ellei sää ole erittäin kylmä. Paljaiden käsien tuntuma on mielestäni paras.

 

Osta Inov-8 polkukengät täältä

  

Nikolaj Dam OCR racer

(Valokuva: Nikolaj Dam - toughest.se)

 

- Nimi:: Nikolaj M. Dam

- Laji: Obstacle Course Racing

- Paikkakunta: Odense, Tanska

- Ammatti: Opiskelee urheilu- ja terveystiedon maisterintutkintoa Etelä-Tanskan yliopistossa (SDU)

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.