Artikel

Oletteko valmiina, Heat 4?

Oletteko valmiina, Heat 4?

Nordic Race - Vuonna 2017 Kööpenhaminan Tanska

”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies. Hän seisoo yläpuolellamme. Kello on 10.30 ja olemme kaikki valmiina aloitusruudussa. Heat 4! Katsomme toisiamme. Nyökyttelemme tietävästi. Naurahdamme hiukan ja hymyilemme. Olemme kaikki samassa veneessä. Toiset meistä näyttävät vahvoilta, toiset vähemmän vahvoilta, toisista huokuu jännitystä ja toisista pelkoa. Vatsassani kihelmöi, jalkani tuntuvat hyytelöltä ja tästä ei enää ole paluuta; olen aikeissa osallistua Nordic Race  –kisaan ensimmäistä kertaa. Olen juossut Nordic Race (tästä lähtien NR)-kisassa Tanskassa kolme kertaa. Vuosina 2016 ja 2017 Kööpenhaminan lähellä merenrannalla ja vuonna 2017 myös Jyllannissa. Joka kerta seisoessani aloitusruudussa, olen hiukan rennompi, koska tiedän jo, mikä minua odottaa. Joka kerta minulla on kuitenkin perhosia vatsassani. Odotan innolla sitä hetkeä, kun lähtölaskenta alkaa ja alkulaukaus kajahtaa ilmoille, kun polulle lentää savua ja meidät ”päästetään irti”.

Ennen ensimmäistä Nordic Race –kisaani minulla oli monenlaisia ajatuksia ja huolia. Toisinaan odotin tapahtumaa innolla, toisinaan toivoin, että sairastuisin flunssaan, jotta voisin perua osallistumiseni. Luulen, että toive johtui siitä, että pelkäsin tuottavani itselleni tai toisille joukkueessani pettymyksen.

Olen aina ottanut kisaan osaa hyvien ystävieni kanssa, eikä voittaminen suinkaan ole ollut pääasia.   Olemme halunneet saada elämyksiä, voittaa pelkomme ja näyttää itsellemme ja muille, että yhdessä olemme vahvoja

Kokemukseni maratonjuoksijana on kisassa hyödyksi, koska olen oppinut säästämään voimiani ja keräämään happea oikeanlaisella juoksutekniikalla. Jokaisen NR-kisan jälkeen olen kuitenkin sanonut itselleni: ”Kitt, seuraavalla kerralla ylävartalosi kannattaisi olla hiiiukan vahvempi.” Se vaatii kuitenkin aikaa. 

 

 

kitt Lynge nordic race 2017

Yhdessä olemme vahvempia 

Minut houkuteltiin mukaan ensimmäiseen NR-kisaan, kun olin ensin kieltäytynyt useampaan kertaan. En uskonut, että minusta olisi moiseen. Neuvoni onkin: Älä anna pelon lannistaa. Pystyt kyllä! Kannattaa kuitenkin kuntoilla ennen kisaa ja ottaa osaa muihin OCR-juoksutapahtumiin, niin kisasta saa vielä paremman elämyksen.


Olen juossut monenlaisten ystävien kanssa; toiset ovat olleet paremmassa, toiset huonommassa kunnossa kuin minä. Minulle on tärkeää se, että kaikkien juoksulla on sama päämäärä. Itse juoksen NR-kisassa saadakseni mukavan kokemuksen. Kun sitten tämän lisäksi olen onnistunut myös parantamaan tulostani eri esteiden ylittämisessä, saan vielä enemmän motivaatiota kisaan.


Vuonna 2017 Kööpenhaminan kisassa meidän joukkueessamme oli seitsemän jäsentä. Olimme monen ikäisiä ja kuntoisia. Olimme etukäteen päässeet yksimielisyyteen ennakko-odotuksista ja kisat sujuivat siksi lähes ongelmitta. Harjoittelin siihen aikaan maratonia varten niin usein, että rantahiekkaan oli melkein jäänyt jäljiltäni pysyvät urat, joten juoksu sujui helposti. Toiset joukkueen jäsenet jäivät taakse juoksuosuuksilla, joten toiset meistä saivat odotella heitä seuraavan esteen luona. Pidimme huolta siitä, ettei kukaan jäänyt jälkeen.
 

  

         

Takapäätä pitävät juoksijat turhautuivat tilanteeseen ja se aiheutti joukkueelleemme haastetta. Huhtikuu rannalla oli hyisen kylmä. Olimme kaikki märkiä, ja takapään juoksijat kokivat olevansa hidasteena. He ehdottivat, että nopeimmat voisivat jatkaa matkaa ja antaa hitaimpien jäädä taakse, kun taas nopeimmat halusivat pitää kiinni sopimuksesta, ettei joukkue hajoaisi. Juoksimme siis eteenpäin yhdessä. Olimme kylmissämme, mutta hymy huulillamme, kun ylitimme maaliviivan käsi kädessä ja kädet ilmassa – se oli hieno hetki!

Minusta NR-kisa on hieno tapahtuma. Olen lähentynyt kisoissa ystävieni kanssa, koska olemme auttaneet toisiamme eri esteiden yli, myös jalka olkapäällä ja takapuoli pään päällä. Olemme myös olleet yhdessä tilanteissa, jossa meillä oli epävarma olo ja tarvitsimme toisiamme.

Muistan, kun kerran olin päässyt melkein esteen päälle, ja meinasin jo luovuttaa, koska käsissäni ei ollut enää voimaa. Sanoin ääneen: ”En pysty tähän”. Samassa pikkuveljeni kasvot nousivat jostain ja hän sanoi: ”Äläs nyt, Kitter. Totta kai pystyt.” Hän kurotti kätensä ja auttoi minut ylös. Kilpailijat auttavat mielellään toisiaan, vaikka se tarkoittaakin, että välillä saa kaverinsa jalat olkapäilleen tai takapuolen kasvoilleen. Yhteishenki kestää koko kisan.

 

Osta OCR Kengät täällä

 

        

Haasteet

Kun ennen kisaa katsoin NR-kisan kotisivuja ja edessä olevia erilaisia esteitä, ajattelin, etten selviäisi niistä yhdestäkään tai en uskaltaisi edes yrittää.


Kun juoksu sitten alkaa, sitä huomaakin pystyvänsä paljon enempään kuin uskoi. Vedessä tehtävät haasteet olivat paljon rankempia vuonna 2017 kuin 2016, koska oli niin uskomattoman kylmä. Minusta oli hienoa hypätä laiturilta jääkylmään veteen. Kun iskeydyin veteen, koko kehoni meni shokkiin, koska vesi oli paljon kylmempää kuin olin odottanut. Haukoin henkeä. Kokosin ajatukseni ja uin köysitikkaille, joita pitkin pääsi kiipeämään ylös.

 

Sitten mentiin.

Esteet ovat monen tasoisia. Minusta on hienoa, että jos kilpailija ei selviä esteestä, hän voi kiertää sen juoksemalla rangaistuskierroksen. Kilpailijat auttavat toisiaan paljon esteiden kanssa – paitsi jos kyseessä on Elite-kisa, jossa kaikesta pitää selvitä yksin. Matkan varrella on myös paljon vapaaehtoisia, jotka auttavat, kannustavat ja opastavat. Se tuo turvallisuudentunnetta, sillä joskus kilpailijat kaatuvat tai tarvitsevat apua. Koko kisa on ammattimaisesti järjestetty. Olen ikävä kyllä nähnyt kilpailijoiden loukkaantuvan matkan varrella, mutta muut kilpailijat ja vapaaehtoiset ovat aina paikalla ja kutsuvat apua, joka yleensä tulee pian.  

Tunnelma

Kilpailijat ovat usein hyväntuulisia ja jännittyneitä, sekä ennen kisaa että sen jälkeen. Kisassa tapaa monenlaisia ihmisiä. Toiset ovat juosseet OCR-estejuoksukisoissa monta vuotta, toiset ovat tulleet uudenvuodenlupauksen siivittämänä. Kun sää on hyvä, porukka istuu nurmikolla ja nauttii auringosta. Monet tulevat kannustamaan ystäviään ja perheenjäseniään. Merenrannalla katsojien on helppo seurata kilpailijoita, ja heidän kannustuksensa onkin hyvin tärkeää, silloin kuin voimat on loppumassa. Paikalta voi ostaa monenlaisia estejuoksuun liittyviä tuotteita sekä kuumaa kahvia, mikä maistuu hyhmäiseen mereen pulahduksen jälkeen. Kun kilpailijat ylittävät yksi kerrallaan maaliviivan, riemukas tunnelma valtaa paikan. Mustelmat ja kolottavat lihakset eivät haittaa, ne ovat itse asiassa bonusta.   

 

Kun juoksee maaliviivan yli, saa vielä oikein komean mitalin kaulaansa. Tunnelma on yksi iso syy siihen, miksi jatkossakin haluan seistä aloitusruudussa, kun mies huutaa megafoniin: ”Oletteko valmiina?” Toivottavasti tapaamme kisassa – autan sinua mielelläni haasteiden yli vaikka takapuolesi pääni päällä ja jalkasi olkapäälläni. 

Kirjoittanut Kitt Lynge – juoksukauppa.fi-sivuston juoksu- ja fitnesslähettiläs

 

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.