Artikel

NÄIN TULET NÄHDYKSI PIMEÄSSÄ

NÄIN TULET NÄHDYKSI PIMEÄSSÄ

Tähän aikaan vuodesta lenkille lähdetään usein aikaan, jolloin ulkona on jo pimeää. Joudumme siksi ottamaan juoksuvaatteiden valinnassa huomioon sen, miten tulemme nähdyiksi liikenteessä.

Kun juokset pimeässä, muista että olet heikoimmassa asemassa liikenteessä. Sinun tulee siksi saada muut liikkujat huomaamaan sinut.

Aalborgin yliopiston ja TrygFondenin tekemän tutkimuksen mukaan liikenneonnettomuuksien riski pienenee 48 prosentilla, jos liikenteessä käytetään kirkasta takkia, esim. neonväristä heijastinliiviä.

Jos esimerkiksi juokset juoksuvaatteissa, joissa on vain pieniä heijastinyksityiskohtia, autoilijat näkevät sinut vasta n. 15-25 metrin päästä. Näin heille jää vain millisekunteja aikaa väistää sinua.

 

MITEN TULEN PARHAITEN NÄHDYKSI PIMEÄSSÄ

Käytä passiivisten heijastinmateriaalien ja aktiivisten valojen yhdistelmiä.

- Passiiviset heijastimet

Passiiviset heijastimet ovat heijastimia, jotka reagoivat auton valoihin ja lähettävät heijastuksen takaisin autoilijaa kohti.

- Aktiivinen valo

Aktiiviset valot, kuten lamput ja vilkut toimivat eräänlaisina varoitussignaaleina autoilijoille. Ne voidaan nähdä kauempaa kuin passiiviset heijastinmateriaalit.

Käyttämällä sekä passiivisia heijastinmateriaaleja että aktiivivaloja varmistat, että autoilijat voivat huomata ja nähdä sinut jo kaukaa.

  

KAUPUNGISSA JUOKSEMINEN VS. MAASEUDULLA JUOKSEMINEN

Kaupungissa juokseminen on luonnollisesti hyvin erilaista kuin maaseudulla juokseminen.

Useimmissa suurissa kaupungeissa jalkakäytävät ja tiet ovat valaistuja, mutta liikenteessä on myös paljon enemmän liikennevälineitä, joiden on nähtävä sinut. Kaupungissa on tärkeää tulla nähdyksi, sillä autoilijoiden on seurattava liikenteessä monia asioita. Autojen nopeus ei ehkä ole erityisen suuri kaupungissa, mutta autoilijoiden voi olla vaikeaa huomata sinua esim. suojatiellä tai mutkassa pimeän aikaan.

Kaupungissa kannattaa aina käyttää kirkkaankeltaista juoksutakkia tai heijastinliiviä sekä pitää käsivarressa vilkkuvaa lamppua. Heijastinnauha jalan tai käsivarren ympärillä lisäävät myös näkyvyyttäsi, sillä ne nähdään kaikista suunnista. Saatavana on sekä taipuvia ”slapwraps”-nauhoja että tarrakiinnityksellä varustettuja nauhoja.

Maaseudulla tarvitaan usein enemmän valoa, sillä tiet eivät useimmiten ole valaistuja. Selkeiden heijastimien lisäksi juostessa kannattaa käyttää otsalamppua.  Otsalamppu parantaa näkyvyyttäsi ja helpottaa myös suunnistamista tiellä. Maanteillä autot ajavat myös usein suuremmalla nopeudella, joten on tärkeää, että tulet nähdyksi ajoissa. 

 

HUOM! Jos juokset maanteillä tai muilla teillä, joilla ei ole erillistä kevyenliikenteen väylää, kulje aina tien vasemmalla puolella.

 

 

Med og uden refleks

 

HEIJASTINVALJAIDEN TESTI LIIKENTEESSÄ

Olemme tässä videossa testanneet aktiivisten ja passiivisten heijastinten näkyvyyttä liikenteessä.

Videolla vasemmalla puolella olevalla juoksijalla ei ole lainkaan heijastimia tai lisävaloja. Tämä tarkoittaa sitä, että auton valot huomioivat juoksijan  vasta n. 15 metrin päästä, jolloin autoilijan on erittäin vaikeaa enää väistää juoksijaa.

Videolla oikealla puolella oleva juoksija käyttää heijastinvaljaita, heijastinranneketta, punaista lamppua ja pientä otsalamppua. Tämän setin ansiosta autoilija huomioi juoksijan jo 100 metrin päästä. Kun juoksija on n. 40 metrin päässä, autoilija näkee kaikki juoksijan päällä olevat valot ja heijastimet. 

 

 

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.