Artikel

Näin valitset kevyet juoksukengät

Näin valitset kevyet juoksukengät

Tässä artikkelissa perehdymme kevyisiin juoksukenkiin, joita kutsutaan usein myös kisa-, tempo- tai speed-juoksukengiksi.

Kenkävalmistajien kehitysosastoilla on jo vuosien ajan pyritty keventämään kenkiä ja parantamaan samalla niiden käyttömukavuutta. Tästä johtuen kevyitä juoksukenkiä onkin nykyisin tarjolla yhä enemmän.

 

Miksi valitsisin kevyet juoksukengät?

Koska voit juosta niillä nopeammin – niin yksinkertaista se on.

Valitsemalla kevyemmät juoksukengät parannat juoksusi taloudellisuutta ja saat hyödynnettyä voimavarasi entistä tehokkaammin. Jos haluat tietää, miksi ja miten kevyt juoksukenkä parantaa juoksun taloudellisuutta, ja kuinka paljon aikaa voit tarkalleen ottaen säästää, lue fysioterapeuttimme ja juoksuasiantuntijamme Jesper Petersenin kirjoittama artikkeli: 

Miksi kevyemmät juoksukengät säästävät minuutteja maratonilla – Klikkaa tästä

Jos olet tottunut juoksemaan esim. Asics Gel-Kayanon tai Nike Vomeron kaltaisilla harjoituskengillä, tuntuvat kevyet juoksukengät turbovaihteelta intervalliharjoituksissa tai kilpailuissa. Kevyet juoksukengät antavat miellyttävän keveyden tunteen, ja haluat juosta nopeammin.

 

Kevyen juoksukengän rakenne

Opbygning af konkurrencesko

(Asics Gel-Noosa Tri -kengän läpileikkaus)

Iskunvaimennus

Kevyissä juoksukengissä on tyypillisesti pienempi iskunvaimennus ja ohuempi välipohja, mikä voidaan todeta yllä näkyvästä Asicsin juoksukengän läpileikkauksesta. Kengät voivat siksi tuntua jaloissa kovemmilta, sillä iskujen vaimentaminen rasittaa kehon lihaksia ja jänteiltä enemmän kuin tavallisissa juoksukengissä. Mitä miellyttävämpi juoksukenkä on ja mitä parempi iskunvaimennus siinä on, sitä enemmän se myös painaa. Kevyt juoksukenkä tuntuu siis aina kovemmalta ja epämukavammalta pitkillä juoksumatkoilla. Kevyt juoksukenkä antaa myös vain vähän, jos lainkaan pronaatiotukea jalalle.

 

Istuvuus

Kevyen juoksukengän rakenne eroaa merkittävästi perinteisen harjoituskengän rakenteesta. Kevyessä juoksukengässä on tavallisesti kapeampi ja tiukempi lesti, ja istuvuutta kutsutaan myös nimellä race-fit. Usein kevyt juoksukenkä tuntuu hieman kapealta ja napakammalta jalkapöydän yllä ja varpaiden kohdalta.

 

Paino

Kevyiden juoksukenkien valikoima on valtava, mutta kenkien painoissa on suuria eroja. Mitä kevyempi kenkä, sitä pienemmän iskunvaimennuksen ja käyttömukavuuden se tarjoaa. Tästä johtuen ultrakevyet kengät sopivatkin parhaiten lyhyille etäisyyksille.

Klassinen juoksukenkä painaa tavallisesti yli 300 grammaa miehillä ja yli 260 grammaa naisilla. Jos esimerkiksi juokset päivittäin miesten Asics Gel-Kayano 23 -kengällä (325 g), voit säästää 100 grammaa kengän painossa vaihtamalla esim. Asics Gel-DS Trainer 22 -malliin (225 g). Samalla säästät arvokkaita minuutteja kisamatkoilla.

Kevyet juoksukengät voidaan yleisesti jakaa niiden painon mukaan eri juoksumatkoille sopiviksi. On toki hyvin yksilöllistä, kuinka pitkään kevyt juoksukenkä tuntuu jalassa hyvältä. Yleinen suosituksemme on seuraavanlainen:

 

Miesten juoksukenkien paino-opas:

 • Alle 150 g: Lyhyet kisamatkat/sprintit (3000 m – 10 km)
 • 150-220 g: 5 km – puolimaraton ja intervalliharjoittelu
 • Yli 220 g: Kaikki etäisyydet ja intervalliharjoittelu

 

Vægt guide på dame-løbesko:

 • Alle 100 g: Lyhyet kisamatkat/sprintit (3000 m – 10 km)
 • 100-190 g: 5 km – puolimaraton ja intervalliharjoittelu
 • Yli 190 g: Kaikki etäisyydet ja intervalliharjoittelu

 

Kestävyys

Kevyet juoksukengät on tehty ohuemmasta ja hauraammasta materiaalista, joka ei kestä samanlaista kulutusta kuin perinteiset harjoituskengät. Kisakengät kestävät siksi vain n. 400-600 km juoksun, kun taas treenikengillä voi yleensä juosta n. 1000 km.

 

Käyttö

Heikomman kestävyyden ja kovemman välipohjan vuoksi kisakenkiä ei suositella ensisijaisiksi treenikengiksi. Kevyet juoksukengät sopivat paremmin lisävaihtoehdoksi, jotka antavat toivottua lisäpotkua kilpailuissa tai intervalliharjoituksissa.

Koska kevyet juoksukengät edellyttävät kehon lihaksilta ja jänteiltä enemmän, niillä juokseminen voidaan nähdä eräänlaisena koko kehon ”voimaharjoitteluna”. Jos harkitset käyttäväsi kevyitä juoksukenkiä pidemmillä juoksulenkeillä tai kilpailuissa, on tärkeää, että ”sisäänajat” kevyet kengät huolellisesti harjoituksissasi ja annat kehollesi näin mahdollisuuden tottua aiempaa suurempaan kuormitukseen. 

 

banesko

 

Suosittelemiamme kevyitä juoksukenkiä:

 

Allround-harjoittelu – ja kisakengät 

Nämä kengät sopivat hyvin viikoittaiseen intervalliharjoitteluun ja monille eri kilpailumatkoille. Ne eivät ole kategorian kevyimpiä kenkiä, mutta tarjoavat sen sijaan miellyttävää iskunvaimennusta ja hyvän istuvuuden. 

 

5-10 km kisakengät

Suosittelemme seuraavia malleja, jos haluat kengän vain olevan kevyt ja antavan hyvän tuntuman alustaan:

 

Triathlon-kisakengät

Triathloniin voidaan käyttää kaikenlaisia kenkiä, mutta jos haluat taata nopeat vaihdot pyöräilyn ja juoksun välillä, kannattaa valita joustavilla nauhoilla varustetut juoksukengät. Asics ja Zoot ovat kehittäneet värikkäitä erikoisjuoksukenkiä, jotka on helppo tunnistaa vaihtoalueella. Kengissä on myös ylimääräiset otehihnat kantapäässä ja läpässä, joiden avulla kenkä on nopea vetää jalkaan. Kenkiä voidaan myös käyttää ilman sukkia, minkä vuoksi monet suosivat niitä triathlonissa. Suosittelemme triathloniin seuraavia kenkiä: 

 

Kevyet juoksukengät pronatoiville juoksijoille

Kevyissä juoksukengissä ei useimmiten ole pronaatiotukea, sillä nopealla vauhdilla juostessa astutaan useimmiten jalan etuosalle, eikä pronaatiotuelle ole tällöin tarvetta. Saatavilla on kuitenkin useita pronaatiokiilalla varustettuja kevyitä juoksukenkiä, jotka tukevat kevyesti jalkaa ja estävät sisäänpäin astumisen pitkällä kisamatkalla.

Suosittelemme seuraavia malleja, jos etsit kevyesti pronaatiotuettua, kevyttä juoksukenkää: 

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.