Artikel

Juoksurattaat testissä: Thule Glide vs. Baby Jogger F.I.T

Juoksurattaat testissä: Thule Glide vs. Baby Jogger F.I.T

Olemme antaneet Thulen kevyet juoksurattaat nuoren perheenisän, Jesperin testattavaksi. Hän on verrannut niitä klassisiin Baby Jogger FIT -vaunuihin.

Tutustu hänen kokeiluunsa ja tekemäänsä vertailuun täällä:

 

Olen käyttänyt viimeiset 2 vuotta Baby Jogger F.I.T. -rattaita viikoittaisilla juoksulenkeillä lasteni kanssa, ja olen ollut vaunuihin oikein tyytyväinen. Viime viikkoina olen saanut myös koeajaa Thule Glide -vaunuja, joten minulla on nyt hyvä tilaisuus verrata vaunuja toisiinsa.

Hypätäkseni suoraan johtopäätökseen, voin todeta, että molemmat vaunut ovat erittäin hyviä – ne kuuluvat molemmat juoksurattaiden parhaimmistoon, ja riippumatta siitä, minkä mallin valitset, voin luvata, ettet tule pettymään!

Mutta perehdytään ensin hieman tarkemmin eri mallien ominaisuuksiin…

 

Milloin juoksurattaita voidaan käyttää?

Molempia rattaita voidaan käyttää lapsen ollessa 6-8 kuukauden ikäinen ja sitä vanhempi – toki kaikkein tärkein kriteeri on, että lapsi osaa kannatella päätään itse ja pysyy hallitussa asennossa.

 

Tekniset tiedot

Molemmat vaunut kestävät 34 kilon painon – eli lapsen + mahdolliset matkatavarat. Vaunuissa on siten hyvin kasvunvaraa. 

Baby Jogger FIT -vaunut ovat n. 5 cm Thule Glide -vaunuja leveämmät, mutta tätä ei tule juurikaan ajatelleeksi, sillä molemmat rattaat mahtuvat hyvin sisään tavallisista ovista.

Thule Glide -rattaat ovat aavistuksen pidemmät, mutta samalla n. 2,5 kg kevyemmät kuin Baby Jogger FIT -vaunut. Jos siis vauhti on sinulle tärkeintä, suosittelen ehdottomasti Thule Glide -rattaita. Näillä vaunuilla rikottiin juuri hiljattain juoksurattaiden kanssa juostun puolimaratonin maailmanennätys.

Alla olevasta taulukosta näet sekä Thule Glide - että Baby Jogger FIT -rattaiden ominaisuudet.

 

Voidaanko juoksurattaat pakata autoon?

Molemmat rattaat on äärimmäisen helppo taittaa kasaan jopa yhdellä kädellä.

Kasaan taitetut vaunut vievät erittäin vähän tilaa, ja ne mahtuvat useimpien autojen tavaratilaan. Rattaista voidaan myös irrottaa pyörät, jolloin ne vievät entistä vähemmän tilaa. 

 

Lapsen istuma-asento ja juoksurattaiden käyttöikä

Selkänoja voidaan laskea molemmissa vaunuissa alas samalla tavalla, eli istuimen selkänojan takana olevasta vivusta vetämällä. Turvallisuussyistä selkänojaa ei voida laskea täysin vaakatasoon, mutta tämä ei ole vaikeuttanut ainakaan omien lasteni nukahtamista.

Sekä Baby Jogger FIT - että Thule Glide -vaunujen istuimessa ja selkänojassa on hyvä pehmustus, joten lapsi istuu mukavasti ja pehmeästi molemmissa rattaissa. Lapsi kiinnitetään molemmissa vaunuissa vakailla ja turvallisilla 5-pistevaljailla.

Baby Jogger FIT -vaunuissa on hieman pidempi/korkeampi selkänoja, ja kuomun kaarre on myös korkeampi kuin Thule Glide -rattaissa. Tämä tarkoittaa sitä, että 3,5-vuotias tyttäreni voi Baby Jogger FIT -vaunuissa istua pystyssä kuomun ollessa alhaalla, mutta Thule Glide -vaunuissa hänen päänsä osuu kuomuun vastaavassa asennossa.

Jalkatuki on Baby Jogger FIT -vaunuissa myös huomattavasti suurempi ja soveltuu siten isommille lapsille. Ei ole siis epäilystäkään, etteivätkö Baby Jogger FIT -rattaat soveltuisi paremmin isompien lasten kanssa juoksemiseen, mikä pidentää myös rattaiden käyttöikää. Arvioni mukaan Baby Jogger FIT -vaunuja voidaan käyttää yli 4-vuotiaiden lasten kanssa, kun taas Thule Glide -vaunuja voidaan käyttää korkeintaan 3-4 -ikävuoteen saakka.

 

(Thule Glide) 

Kuomu

Molemmissa vaunuissa on säädettävä kuomu, joka suojaa lasta auringolta ja kevyeltä sateelta. Molemmissa malleissa on myös hieno sisäänrakennettu kurkistusaukko, josta voit pitää silmällä lastasi juoksun aikana. Thule Glide -rattaissa läppä pysyy paikallaan magneeteilla tarrakiinnityksen sijaan. Näin vältyt herättämästä nukkuvaa lasta läppää avatessasi, sillä tarrakiinnityksen avaaminen voi pitää toisinaan kovaa ääntä.

Thule Glide -vaunuissa kuomun saa vedettyä myös täysin eteen, jolloin takaosaan avautuu aukko. Näin voit ojentaa lapsellesi esim. nallen tai tutin pysähtymättä.

 

Jarrut

Thule Glide - ja Baby Jogger FIT -rattaissa on molemmissa samalla periaatteella toimiva pysäköinti-jalkajarru, joka lukitaan alaspäin painamalla ja avataan ylöspäin nostamalla. Thule Glide -vaunujen jalkajarru pitää omasta mielestäni hieman liian kovaa ääntä, joten jos magneeteilla kiinni pysyvä kuomu esti lasta heräämästä, on tilanne valitettavasti päinvastainen jarrujen kohdalla. Tuntuu oudolta, että Thule on valinnut näin ”halvalta” tuntuvan ratkaisun, ottaen huomioon, kuinka tarkkaan suunnitellut vaunut muuten ovat! Meluisuudesta huolimatta jarrutoiminnoissa ei ole valitettavaa..

Käsijarru on erittäin käytännöllinen erityisesti alamäkeen juostessa. Se säästää voimia, takaa paremman kontrollin ja varmistaa, etteivät rattaat pääse karkaamaan. Molemmissa vaunuissa on asianmukaisesti toimivat, hienot käsijarrut.

 

(Baby Jogger F.I.T.)

Pyörät

Baby Jogger FIT -vaunujen kaikki pyörät ovat kokoa 16”. Thule Glide -rattaissa etupyörä on kokoa 16” ja takapyörät kokoa 18”. Suurempien takapyörien ansiosta rattaat rullaavat hieman paremmin pienien kivien, oksien ym. päällä. Minulla ei ole kuitenkaan koskaan ollut ongelmia Baby Jogger FIT -vaunujeni kanssa.

 

Tavaroiden säilytys

Molemmissa rattaissa on suuri tavarakori istuimen alla. Koriin mahtuu tavaraa 4,5 kilon edestä, joten tilaa on hyvin hoitolaukulle, vaihtovaatteille, eväille ja muille tarvikkeille. Thule Glide -vaunuissa tavarakoriin on helpompi päästä käsiksi, ja itse kori on myös aavistuksen suurempi kuin Baby Jogger FIT -rattaissa.

Molemmista vaunuista löytyy myös suuri verkkotasku selkänojan takaa. Thule Glide -mallissa on lisäksi pienet verkkotaskut istuimen vieressä esim. juomapulloa, leluja tai muuta vastaavaa tavaraa varten.
Køreegenskaber

 

 (Thule Glide

Työntö-ominaisuudet

Molemmissa rattaissa on uskomattoman hyvä luisto, eikä niiden välillä huomaa suurta eroa tasaisella tiellä juostessa. Kuten mainittu, Thule Glide on n. 2,5 kiloa Baby Jogger FIT -mallia kevyempi, minkä huomaa selkeästi ylämäkeen juostessa.

Lisäominaisuutena Thure Glide -rattaisiin on lisätty jousitus, joka takaa tasaisemman ja mukavamman kyydin. Baby Jogger FIT vaikuttaa sen sijaan rakenteeltaan vankemmalta ja tukevammalta, minkä vuoksi se myös painaa enemmän.

Korkeussuunnassa säädettävä työntöaisa on Thule Glide -mallin suurin etu. Ominaisuus on erityisen hyvä, sillä ihmiset ovat eri pituisia ja suosivat siten erilaisia ohjausasentoja. Jos isä ja äiti ovat hyvin eri pituisia, on Thule Glide ihanteellinen valinta.

Baby Jogger FIT -vaunuissa työntöaisa sijaitsee 103 cm:n korkeudella, eli juuri Thule Glide -vaunujen korkeimman ja matalimman säätövaihtoehdon keskellä (93 – 113 cm). Tämä ohjauskorkeus sopii myös useimmille henkilöille erinomaisesti. 

Molemmissa juoksurattaissa on turvahihna, joka voidaan kiertää ranteen ympärille juoksun ajaksi. Hihna takaa sen, etteivät rattaat karkaa käsistä esim. kompastellessa. Thule Glide -vaunujen turvahihna on lyhyt ja kiinni ohjausaisassa. Baby Jogger FIT -vaunujen hihna on jonkin verran pidempi ja kiinni rungossa. Pidän henkilökohtaisesti enemmän Baby Jogger -vaunujen pidemmästä hihnasta, sillä se mahdollistaa ”normaalin” juoksemisen, eli käsien irrottamisen ohjausaisasta ilman, että vaunut karkaavat.

 

Thule Glide vs. Baby Jogger F.I.T - Yhteenveto

Molemmat juoksurattaat kuuluvat ehdottomasti markkinoiden parhaimmistoon. Sekä Thule Glide että Baby Jogger F.I.T täyttävät kirkkaasti useimpien aktiivisten lapsiperheiden tarpeet. Hyvän käyttömukavuuden ja laskettavan selkänojan ansiosta juoksurattaita voidaan käyttää hyvin myös perinteisinä lastenrattaina, vaikka ne saattavat tuntua hieman pitkiltä kaupoissa tai muualla kierrellessä. 

Thule Glide -vaunujen suurimmat edut:

- Kevyt paino = nopeammat juoksurattaat
- Korkeussuunnassa säädettävä ohjausaisa
- Helppo pääsy istuimen alla olevaan tavarakoriin
- Sisäänrakennettu jousitus – parempaa mukavuutta lapsille

Baby Jogger F.I.T. -vaunujen suurimmat edut:

- Hieman pidempi käyttöikä – Sopii paremmin isoille lapsille
- Rakenteeltaan vankempi ja tukevampi

 

Thule Glide -demovideo: 

 

Osta juoksurattaasi täältä

 

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.