Artikel

Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.

 

Lyhyesti käyttäjästä:

Lars, 35-vuotias Sales Manager, suunnistusjuoksija, maratonjuoksija, polkujuoksija, vuorikiipeilijä, seikkailija. Olen monipuolinen urheilija ja vaadin varusteiltani täydellistä toimivuutta. Omistin aiemmin Fenix 3 Sapphire -kellon, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Fenix 5:n on siis täytettävä suuret saappaat ja mielellään tarjottava jotakin täysin uutta ja vallankumouksellista pelkän edellisen mallin ”kasvojenkohotuksen” sijaan. Käytän kelloa arjessani ja kaikissa harrastamissani urheilulajeissa, joten edellytän siltä tarkkuutta, käyttäjäystävällisyyttä ja monipuolisuutta.

 

Garmin Fenix 5

Kellosta on julkaistu 3 eri versiota, jotka ovat ominaisuuksiltaan lähes samanlaisia. Wifi-yhteys ja Topo-kartat löytyvät tosin ainoastaan Sapphire- ja 5X-malleista.
Tämä testi on toteutettu Fenix 5 -mallilla (perusmalli).

Ensivaikutelma

Garmin panostaa useiden muiden valmistajien tavoin tyylikkääseen pakkaukseen, joka saa kellon näyttämään ylelliseltä. Ensimmäisten asetusten tekeminen on hyvin helppoa, tein aikoinaan samat asetukset Fenix 3 -kellooni. Fenix 5 on edeltäjäänsä huomattavasti pienempi, ja kiinnitin ensimmäisenä huomiota parannettuun näyttöön. Fenix 5 muistuttaa tavallista kelloa, tosin sporttisella ja ylellisellä twistillä.

Garminin kelloissa minua puhuttelee erityisesti valikkojen helppokäyttöisyys. En itse asiassa ole koskaan tarvinnut käyttöohjeita yleisimpien toimintojen käyttämiseen. Ne ovat hyvin selkeitä, ja kytkentä älypuhelimeen on myös suhteellisen yksinkertaista. Käytössäni on toki ollut aiemmin Fenix 3, joten Fenix 5:n synkronointi puhelimen kanssa sujui minulta täysin vaivatta. 

En ole valitettavasti löytänyt vielä käyttöä Garmin-sovelluksen kaikille ominaisuuksille, mutta Live Strava -osioita olin kuitenkin odottanut erityisen paljon. Ne kuulostavat loistavilta. Käytän jo ennestään eniten Stravaa, ja juoksen usein osioilla väärin, joko liian lyhyen tai pitkän matkan jne. Osioiden käytön edellytyksenä on, että tietää tarkasti niiden alku- ja päättymiskohdat. Valitettavasti tämän ominaisuuden käyttäminen vaatii Stravan Premium-jäsenyyden. Minulla jäsenyys on, mutta tavalliselle käyttäjälle jäsenyyden vuosimaksu voi tuntua kalliilta. Ominaisuus itse asiassa vain hakee reittiosuuden pc:llä tai älypuhelimessa olevasta Garmin Connect -sovelluksesta kelloon. Kyse ei ole monimutkaisesta toiminnosta, ja väittäisin itse asiassa, että se onnistuisi myös Fenix 3 -kellolla.

  

Osta Garmin Fenix 5 Täältä

 

 


Kuten jo mainitsin, Fenix 5 muistuttaa paljon tavallista kelloa, jossa on mukana hippusellinen sporttisuutta ja ylellisyyttä. Kello näyttääkin erittäin hyvältä sekä puvun kanssa töissä, juoksukellona juoksuvaatteiden kanssa että outdoor-kellona muissa aktiviteeteissa. Uuden pienemmän rungon ansiosta sitä on entistä helpompi käyttää esimerkiksi kauluspaitojen kanssa. Fenix 3 -mallissa minua on ärsyttänyt hieman, ettei se suuren kokonsa johdosta mahdu kauluspaidan hihansuun alle. 

Rannesykemittari

Fenix 5 -kellossa on rannesykemittari, jota olin odottanut erittäin paljon etukäteen. En käytä harjoittelussani perinteistä sykemittaria, vaikka sitä juoksuharjoittelussa nykyisin suositaankin. Olen juossut 10-vuotiaasta lähtien enkä ole koskaan ajatellut, että saisin treeneistäni enemmän irti sykettä mittaamalla. Olen yleisesti ottaen vieläkin tätä mieltä. Kun olen juossut lenkin sykemittari aktivoituna, näytölle ilmestyy 2 kuvaa, joista toinen kuvaa palautumisaikaa ja toinen harjoitusvaikutusta (aerobista ja anaerobista).

Fenix 5 on erinomainen GPS-juoksukello. Olen juossut kellon kanssa tähän mennessä 500 km ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Tavanomaisilla reiteilläni kello antaa tarkempia mittaustuloksia kuin vanha Fenix 3 -kelloni. Kuten ylempänä mainitsin, minulle on erittäin tärkeää, että varusteeni toimivat täydellisesti eikä minun tarvitse esimerkiksi mitata intervallien pituuksia. Olen ensimmäisestä GPS-kellostani lähtien käyttänyt kellon etäisyysmittausta intervalleissa. Näin voin juosta lenkin, lisätä intervallit reitille, juosta progressiivisen lenkin, juosta nousuja ja saada täsmälliset tai lähes täsmälliset korkeusmittaukset kellooni.

Barometrisestä korkeusmittarista huolimatta kello suoriutuu oikein hyvin verrattuna muihin kelloihin, joissa on sekä korkeusmittari että ilmanpainemittari. Yhteen usein juoksemalleni reitille sisältyy 150 metrin mittainen juoksuosuus vanhassa rautatietunnelissa. Fenix 3 -kellossa GPS-paikannus petti aina tässä kohtaa, ja tunnelissa juostu osuus näytti aina huomattavasti hitaammalta kuin muut osuudet, vaikka en ollut muuttanut juoksutahtia. Fenix 5:ssä näin ei tapahdu eikä kilometriajoissa ole suurta poikkeavuutta. 

Navigoinnin

Käytän navigointiominaisuutta silloin tällöin, mutta en ole aiemmin tallentanut reittejä kelloon. Testasin nyt tätä ominaisuutta. Tallensin aiemmin Himmelbjergillä juoksemani reitin kelloon ja seurasin kellon ohjeistuksia. On sanottava, että reitti oli jokseenkin monimutkainen ja teknisesti vaikeasti seurattava. Ominaisuus toimi kohtalaisesti, mutta edellyttää kellon toistuvaa vilkuilemista. Olen varma, että ominaisuus toimii paremmin yksinkertaisimmilla reiteillä tavallisten kuntoilijoiden käytössä.

Olen käyttänyt ”takaisin alkuun” -ominaisuutta siitä lähtien kun Fenix 3 -kellon uusi päivitys julkaistiin. Ominaisuus toimii yhtä hyvin Fenix 5 -mallissa. Kello sekä ilmoittaa etäisyyden että näyttää reitin alkupisteeseen.

Olen uinut kellon kanssa muutaman kerran. Tässä suhteessa se näyttää toimivan samoin kuin Fenix 3, joka laskee altaanvälit samalla uintityylillä. Jos uintityyliä vaihdetaan altaan keskellä, kello sekoaa laskuissa.

Akun kesto

Akun kesto vaikuttaa olevan Fenix 5 -kellossa edeltäjäänsä parempi. Kelloa on toki ladattava tasaisin väliajoin, mutta akku kestää silti yhden päivän enemmän kuin Fenix 3 -mallissa – sykemittarista huolimatta. Päivittäinen aktiivisuusmittari antaa hyvän kuvan kehon yleisestä terveydentilasta, mutta edellyttää luonnollisesti kellon pitämistä ranteessa vuorokauden ympäri. Kalorien kulutusta voidaan seurata sekä aktiviteettien aikana että levossa. Kalorilaskurin avulla saa hyvän käsityksen siitä, kuinka paljon päivän aikana voi syödä. Rannesykemittarin avulla on helppo seurata leposykettä, joka kertoo paljon kehon todellisesta terveydentilasta. On tosin mainittava, että askellaskuri mittaa askelia myös ajaessani autoa. Tätä on vaikea välttää, vaikka mittaustulokset ovatkin tästä syystä virheellisiä. Kellon älykkäät ilmoitukset näyttävät olevan kutakuinkin samat kuin Fenix 3 -mallissa. Tosin ensimmäisen viestin voi nyt lukea messenger-sovelluksesta, mikä ei aiemmin ollut mahdollista. En tiedä onko kyseessä uusi päivitys vai Fenix 5 -mallin erityisominaisuus.

 Fenix 5 -kellossa on useita parannuksia Fenix 3 -kelloon nähden, mutta mielestäni vain muutamat näistä ovat uraauurtavia. Olen erittäin iloinen sykemittarista, vaikka suhtaudunkin yleisesti epäilevästi sykeharjoitteluun. Sykemittari on Tosin mahdollista hankkia myös Fenix 3 -malliin. Fenix 5 -kellossa kaipaan erityisesti langatonta yhteyttä (saatavana vain Sapphire-malleissa), joka oli Fenix 3 -kellojen standardiominaisuus. Ymmärrän tämän kuitenkin siinä mielessä, että Fenix 5 -mallin kohdalla vuorovaikutus Garminin puhelinsovelluksen kanssa on arvioitu merkittävämmäksi. En tosin ole kuten sanottua käyttänyt Garmin Connect -sovellusta ensisijaisena treenipäiväkirjanani.

Mielestäni Fenix 5 -kellon hankkimista voidaan perustella lähinnä sen karttaominaisuuksilla. ”Tavallinen” Fenix 5 ei omasta mielestäni kuitenkaan sisällä teknologian, toimintojen ja parannusten saralla riittävästi uutta, joka oikeuttaisi uuden mallin julkaisemisen. On kuitenkin sanottava, että harkitsin itse kunnolla Fenix 5 -kellon ostamista. Fenix 3 -kelloni oli yli 2 vuotta vanha, ja toisinaan sitä vain kaipaa jotakin uutta, mikä on varmaan tuttua monelle. Jos et edellytä kelloltasi muuta kuin perustoimintoja ja käytössäsi on ollut aiemmin esim. Forerunner 235, kannattaa punnita tarkkaan, onko Fenix 3 HR -kellon ja Fenix 5 -mallin suhteellisen merkittävä hintaero perusteltu omalla kohdallasi.

 

Vahvuudet:

- Pienempi runko, päivitetty design
- Sykemittari ranteessa
- Pidempi akun kesto
- Gyroskooppi (entistä tarkempaa mittausta Ultratrack-tilassa ja ilman GPS-paikannusta)
- Quickfit -hihna (jos olet tottunut vaihtelemaan hihnoja)
- Fenix 5 on saatavana kolmessa eri koossa, toisin kuin edeltäjänsä, josta on saatavana vain yksi koko

Heikkoudet:

- Vain muutamia päivityksiä Fenix 3 -malliin nähden
- Langaton yhteys puuttuu (tosin ei Sapphire-malleissa)
- Luvatut Strava Live -osuudet ovat mielestäni hieman harhaanjohtavia.


Arvio: 4 (ja puoli) /5 tähteä

Kello on yksinkertaisesti loistava. Pidän erittäin paljon uudesta designista, uudesta näytöstä ja rannesykemittarista. Entistä monipuolisemman mallista tekee se, että kello on saatavana 3 eri koossa. Kelloa halutaan edelleen mieluiten kokeilla omassa ranteessa ennen sen ostamista. Jos se on liian suuri, asiakas päätyy todennäköisimmin toiseen malliin.

Kirjoittanut Lars Elkjær Lund Poulsen

Products related to this post

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.