Artikel

Arvostelu: Inov-8 Trail Talon 250

Arvostelu: Inov-8 Trail Talon 250

Muutama viikko sitten Bornholmilla pidetyn ultrajuoksukilpailun voittanut Juoksukauppa.fi:n lähettiläs Peter Vestergaard Jensen on arvioinut uudet Inov-8 Trail Talon 250 -kengät, jotka jalassa hän myös voitti kilpailun.

 

Ensivaikutelmani

Ensivaikutelmani Inov8 Trail Talon 250 -mallista on ehdottomasti positiivinen. Tuntemistani kenkämalleista tämä on kaikkein lähinnä kenkää, jota voisi kutsua ns. trail-raceriksi, mikäli tällainen nimitys sallitaan. Kenkä tuntuu uskomattoman kevyeltä kädessä, ja siinä on vain pieni kantadroppi (4 mm) ja matala profiili. Matalakantainen (17,5 mm) kenkä vaikuttaa designiltaan minimalistiselta. En tunne tämäntyyppisiä kenkiä erityisen hyvin, mutta annan niille kuitenkin mahdollisuuden Sønderborgin mutaisessa maastossa. Kengän ulkonäöstä puhuttaessa on otettava huomioon varsin perinteinen makuni juoksukengissä. Minusta kenkä vaikuttaa hieman räpylämäiseltä – väriyhdistelmä neonkeltainen ja musta sekä hillitty Inov8-logo toimivat hyvin, mutta yleisvaikutelma on mielestäni hieman liian leveä, erityisesti kisakäyttöön tarkoitetuksi kengäksi.

Jalassa istuvuus tuntuu loistavalta. Kenkä tuntuu hyvältä ja napakalta kantapään ympäriltä. Kenkä tuntuu myös tukevan jalkaa hyvin, vaikkei siinä olekaan kiinteää kantakappia. Silmiinpistävintä on kuitenkin se, kuinka uskomattoman paljon kengässä on tilaa varpailleni. Tämä tuntuu jopa hieman vieraalta – erityisesti kisakengässä, jossa yleensä suosin napakampaa istuvuutta. Tajusin kuitenkin myöhemmin, miksi varpaille on haluttu jättää paljon lisätilaa – reagointiherkkyys alustasta/polusta paranee tämän ansiosta merkittävästi. Lisäksi tasapainon löytäminen helpottuu teknisesti haastavissa osioissa. Kaiken kaikkiaan kenkä vaikuttaa ensikokeilun perusteella kevyeltä ja mukavalta – se sijoittuu kuitenkin sisätossun ja juoksukengän rajamaille johtuen etuosan tilavuudesta ja melko pehmeästä yleistuntumasta.

 

Ensimmäinen juoksulenkki

Ensimmäinen juoksulenkkini kengissä oli 30 kilometrin polkulenkki mäkisessä maastossa, johon kuului sekä jyrkkiä että mutaisia metsänousuja. Maasto vaihteli lenkin aikana kovista poluista pehmeisiin metsäpolkuihin, mutaan ja rantoihin. Matkalle mahtui myös pieniä osioita asfaltilla. Yleisesti kenkä suoriutui haasteista melko hyvin – mutta parhaimmillaan se oli kuitenkin kiinteämmillä alustoilla. Pohjan kuviointi ei ole aivan tarpeeksi syvään uurrettu pehmeämpiä polkuja ajatellen, mutta toimii sen sijaan loistavasti jämäkämmillä alustoilla ja teknisillä osioilla. Pohjan puutteellinen profilointi tuli erityisen selkeästi esiin osiolla, joissa vaadittiin nopeita suunnanvaihtoja pehmeillä metsäpoluilla. Kenkä ei antanut riittävän hyvää pitoa alustassa, ja tuloksena oli myös yksittäinen törmäys karhunvatukkapensaaseen. Minun on kuitenkin myönnettävä, etten ole maantiejuoksijana tottunut erityisen hyvin polkujuoksuun syvässä mudassa, ja tekniikkani pienillä poluilla jättää edelleen jonkin verran toivomisen varaa.

Kenkä tuntuu kuitenkin fantastiselta jalassa ja pakottaa juoksemaan hyvällä tekniikalla. Huomasin tämän etenkin lenkin viimeisillä kilometreillä, jossa tekniikkani alkoi herpaantua väsymyksen vuoksi. Kengän varsin minimalistinen design antaa kuitenkin välittömästi palautetta tekniikan korjaamiseksi. Kevyt ja hengittävä päällinen osoittautui jonkin verran puutteelliseksi märillä osioilla. Pakko myöntää, että varpaani olivat läpimärät suurimman osan lenkistä. Olen kuitenkin varma, että kengät toimivat paremmin kuivemmissa olosuhteissa kuin mutaisella lenkillä maaliskuisessa Tanskassa.

Ennen seuraavaa lenkkiä kenkien on nyt annettava kuivua hyvin, minkä jälkeen pahin osa mudasta on harjattava pois. Seuraavasta lenkistä tulee varmasti myös jonkin verran lyhyempi ja intensiivisempi, jotta voin testata kunnolla kenkien kisa-designia.

 

 

YHTEENVETO

Juostuani useita lenkkejä Sønderborgin metsissä erilaisilla alustoilla ja erilaisilla tempoilla on myönnettävä, että tämä polkukenkä on suunniteltu vauhdikkaaseen juoksuun ja erittäin kiinteille alustoille. Inov-8 Trail Talon 250 ei anna yhtä hyvää pitoa kuin syvempään uurretut polkukengät, mutta toisaalta Inov8 ei tätä ominaisuutta mainostakaan. Harkitsen vakavasti tämän kengän käyttämistä tulevassa Bornholmin 58 kilometrin Ultracup-kisassa 22. huhtikuuta. 

Kengästä on vaikea keksiä varsinaisia huonoja puolia. Voin mainita ainoastaan sen, että kengän minimalistinen design vaatii juoksijalta paljon. Kenkä antaa välittömästi palautetta, mikäli juoksutekniikka alkaa herpaantua. Kenkä voi siksi tuntua hieman liian aggressiiviselta pitkillä matkoilla, joilla juoksijan on taisteltava sekä fyysistä että henkistä väsymystä vastaan. 

Trail Talon 250 kenkä on mielestäni kaiken kaikkiaan loistava trail-racer. Minimalistinen rakenne vaatii aluksi jonkin verran toteuttelua, ja kilometrien määrää on hyvä lisätä hitaasti.
Kyseessä on myös miellyttävä, mukava ja nopea polkukenkä. Kengät vaikuttavat varsin kestäviltä, vaikka olenkin juossut niissä vasta n. 80 kilometriä.Annan kengille ansaitusti arvosanan 4,5/5.

 

Kirjoittanut Peter Vestergaard Jensen, Ultratrail-juoksija ja Juoksukauppa.fi:n lähettiläs

 

Osta Inov-8 Trail Talon 250 täältä

 

 • Oletteko valmiina, Heat 4?

  Obstacle Course Racing: ”Oletteko valmiina, Heat 4?”, huutaa megafonia kantava mies.  

 • Ota juoksukengät mukaan lomalle

  Ota juoksukenkäsi mukaan lomalle ja koe kohteesi nähtävyydet uudella tavalla. Olemme koonneet pienen pakkauslistan ja pari hyvää neuvoa lämpimissä olosuhteissa juoksemiseen.

 • GPS-kellot: Sykemittari ranteessa – näin se toimii

  Rannekelloon sisärakennettu sykemittari on helppokäyttöinen ja kätevä. Miten se toimii? Ja miten kellon on istuttava ranteessa, jotta mittaus toimisi parhaiten? Löydä vastaukset täältä.

 • Asiakasarvostelu: Garmin Fenix 5

  Facebook-kilpailumme voittaja, 35-vuotias Lars on arvioinut uuden Garmin Fenix 5 -kellon. Lue hänen arvostelunsa täältä.